• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Artrose elleboog

2
Er wordt van artrose in de elleboog gesproken wanneer er sprake is van kraakbeenslijtage in het ellebooggewricht. Wanneer er artrose in de elleboog aanwezig is dan kan het onderliggende bot bloot komen te liggen.
Lees meer
Sorteren op:

De Bauerfeind EpiTrain is een actieve elleboogbandage welke ontlasting en stabiliteit biedt aan de elleboog.

Lees meer
61,50
Op voorraad

Artrose elleboog

Er is sprake van artrose wanneer er overmatig kwaliteitsverlies van het kraakbeen is in de gewrichten. Het kraakbeen wordt dunner waardoor het minder glad is en op sommige stukken zelfs afbrokkelt, of in sommige gevallen verdwijnt het kraakbeen helemaal. Hierdoor wordt het bot dat zich direct onder het kraakbeen bevindt vervormt. Door deze vervormingen wordt de beweeglijkheid van het gewricht beperkt. Er wordt van artrose in de elleboog gesproken wanneer er sprake is van kraakbeenslijtage in het ellebooggewricht. Wanneer er artrose in de elleboog aanwezig is dan kan het onderliggende bot bloot komen te liggen. Dit zou kunnen ontstaan door veroudering van het gewricht, echter komt dit niet heel vaak voor omdat de elleboog meestal niet al te zwaar belast wordt maar voornamelijk herhaaldelijke belasting ondergaat.

Oorzaken van artrose in de elleboog

Er zijn verschillende oorzaken waardoor artrose in de elleboog kan ontstaan. Zo kan slijtage naarmate de leeftijd vordert de reden zijn voor artrose, maar er zijn ook andere ziektest die het kraakbeen aan kunnen tasten of kan artrose veroorzaakt worden door een eerder letsel aan de elleboog.

Leeftijd

Naarmate men ouder wordt vermindert de hoeveelheid en de kwaliteit van het kraakbeen. Het is zelfs mogelijk dat het kraakbeen volledig verdwijnt waardoor de elleboogbotten over elkaar gaan slijten.

Overige ziekten

Naast ouderdom zijn er ook andere ziekte waardoor het kraakbeen aangetast kan worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan reuma. Bij mensen die lasten hebben van een andere ziekte die het kraakbeen aantast ontstaat artrose vaak op meerdere locaties in het lichaam.

Eerder opgelopen elleboogletsel

Het is mogelijk dat het kraakbeen beschadigd is geraakt bij een eerder opgelopen letsel aan de elleboog. Denk bijvoorbeeld aan een ongeval waarbij het ellebooggewricht beschadigd is geraakt. Dit kan leiden tot artrose.

Verder lopen mensen met de volgende factoren een groter risico op het krijgen van artrose:

- Overgewicht
- Intensief sporten
- Vrouwelijke geslacht
- Erfelijkheid

Symptomen artrose

De pijnklachten bij artrose kunnen per dag erg verschillen. De eerste klachten die gemerkt worden bij artrose in de elleboog is de pijn tijdens het bewegen en belasten van het gewricht. Hierbij komt vaak stijfheid van het gewricht na een periode van rust die weer verdwijnt nadat de elleboog meer bewogen wordt. Een van de eerste symptomen is een beperking in de arm tijdens het strekken en buigen, dit wordt vaak gevolgd met gewrichtspijn en een zwelling in de elleboog terwijl de functionaliteit van het gewricht verder af blijft nemen.

Behandeling

Artrose is een aandoening die eigenlijk niet te genezen is. In het begin is het mogelijk om de pijnklachten te verminderen door het doen van oefeningen en het gebruiken van een elleboogbrace om de elleboog extra te ondersteunen en pijnklachten te verminderen. De Bauerfeind EpiTrain en de Medi Epi Elleboogbrace zijn twee uitstekende brace om de klachten bij artrose te verminderen door de maximale ondersteuning en stabiliteit die geboden wordt aan de elleboog in combinatie met de goede compressie en een masserend effect bij elke beweging.

Indien een niet operatieve behandeling de pijnklachten niet wegneemt is het mogelijk om een operatie te ondergaan waarbij het gewricht schoner en losser gemaakt wordt waardoor het bot makkelijker kan bewegen. Een andere optie voor een operatie is het plaatsen van een kunstgewricht (prothese).

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »