• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Carpaal tunnel Syndroom

2
Bij het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) wordt de middelste handzenuw die vanaf de onderarm via het polsgewricht naar de hand loopt afgekneld. Deze knelling vind plaats ter hoogte van het pols gewricht in de carpale tunnel.
Lees meer
Sorteren op:

Carpaal tunnel syndroom

Bij het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) wordt de middelste handzenuw die vanaf de onderarm via het polsgewricht naar de hand loopt afgekneld. Deze knelling vind plaats ter hoogte van het pols gewricht in de carpale tunnel. De carpale tunnel is een tunnelvormige doorgang voor zenuwen en pezen die vanaf de onderarm naar de hand lopen. Deze tunnel wordt gevormd door handwortelbeentjes en een stevige peesband aan de voorzijde van het polsgewricht. In sommige gevallen kan het voorkomen dat deze tunnel te nauw wordt waardoor de middelste handzenuw bekneld raakt. De klachten die hiermee worden veroorzaakt in de hand noemen we het Carpaal Tunnel Syndroom.

Het Carpaal Tunnel Syndroom komt vaker voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. Verder hebben vrouwen een grotere kans om het syndroom te krijgen, zeker wanneer ze zwanger zijn. Ook mensen met reuma of overgewicht hebben een grotere kans om klachten passend bij het syndroom te krijgen.

Oorzaken voor de aandoening

Het Carpaal Tunnel Syndroom kan veroorzaakt worden op veel verschillende manieren. De meest voorkomende oorzaken voor het syndroom zijn:

- Veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen met de hand en pols
- Ongunstige werkhouding
- Trillingen in de arm of hand
- Overgewicht
- Reuma

Symptomen en klachten

De klachten bij het carpaal tunnel syndroom kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn, vooral bij het gebruiken van de hand en pols. Veel voorkomende klachten zijn:

- Pijn, tintelingen en een doof gevoel in de hand en vingers
- Krachtsverlies in de hand
- Gevoelsverlies in de hand
- Pijnklachten in de nacht

Behandeling van het syndroom

Het behandelen van het carpaal tunnel syndroom kan op verschillende manieren gedaan worden, afhankelijk van de eigen situatie en mogelijkheden. Echter is er niet een specifieke oplossing om de klachten in een keer te laten verdwijnen. Het is mogelijk dat de aandoening naar mate van tijd weggaat. Als u er voor kiest om geen behandeling of hulpmiddelen te nemen dan is de kans groot dat de klachten na één jaar weg zijn. Bij zwangere vrouwen nemen de klachten vaak weer af nadat de zwangerschap is afgelopen.

Het is ook mogelijk om een brace te gebruiken voor extra ondersteuning aan het polsgewricht waardoor de klachten afnemen. Draag de brace in de nacht om de verergering van de klachten te voorkomen en overdag tijdens activiteiten waarbij de pijnklachten voornamelijk aanwezig zijn. Bij het dragen van de brace verminderen de klachten ongeveer na vier weken. De perfecte brace voor de klachten bij het carpaal tunnel syndroom is de Mediroyal Ventus polsbrace door het zachte materiaal en volledige aanpasbaarheid van compressie. Een andere goede brace voor de behandeling van de aandoening is de Medi Wrist Support.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »