• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Likdoorn

1
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een eeltplek die naar binnen groeit in plaats van boven op de huid. Likdoorns zijn een veel voorkomende klacht bij mensen die een hoge belasting op de voeten hebben. Het naar binnen groeiende eelt prikt meestal
Lees meer
Sorteren op:

Likdoorn

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een eeltplek die naar binnen groeit in plaats van boven op de huid. De officiële naam voor deze klachten aan de voeten en tenen is clavus. Maar tegenwoordig worden voornamelijk de termen eksteroog en likdoorns gebruikt. Likdoorns zijn een veel voorkomende klacht bij mensen die een hoge belasting op de voeten hebben. Het naar binnen groeiende eelt prikt meestal in het omliggende weefsel waardoor de klachten ontstaan.

Er zijn verschillende soorten likdoorns. De klassieke likdoorn ontstaat aan de onderkant van de voet, vaak op de bal van de voet, bovenop de voet of op en onder de tenen. Daarnaast bestaat er nog de weke likdoorn. Deze bevindt zich tussen de tenen en is over het algemeen pijnlijker dan de klassieke likdoorns omdat er gedurende de hele dag druk wordt uitgeoefend op de likdoorns.  

Oorzaken likdoorns

Likdoorns ontstaan vaak op plekken waar veel wrijving en druk heeft plaatsgevonden en dit normaliter niet zou horen. In de meeste gevallen is slecht of knellend schoeisel dan ook het grootste probleem voor het ontstaan van likdoorns. Schoenen die te groot of wijd zijn zorgen ervoor dat de voet veel wrijving heeft langs de zijkanten van de schoenen, te nauwe schoenen zorgen juist weer voor te veel druk op verschillende plekken op de voeten, zoals de tenen.

Een andere oorzaak voor likdoorns is een hoge belasting van de voeten. Hierbij zijn abnormale looppatronen, te lang staan op de voeten, of het vaak herhalen van bepaalde activiteiten waarbij er veel druk op de voeten komt zoals tijdens het sporten de voornaamste oorzaken voor het ontstaan van de klachten.

Ook leeftijd is een oorzaak voor het ontstaan van likdoorns. Bij oudere mensen komen ze namelijk vaker voor doordat de huid dunner en minder wordt rondom de voetzolen. Dit vergroot de kans van het oplopen van likdoorns.

In sommige gevallen ontstaan likdoorns door andere voetproblemen of blessures. Twee voetproblemen waarbij likdoorns vaak ontstaan zijn Hallux Valgus en hamertenen. Dit komt omdat er bij deze twee voetproblemen een foutstand van de tenen aanwezig is waardoor er extra wrijving wordt gemaakt met schoenen, wat een van de hoofdoorzaken is voor het ontstaan van likdoorns.

Symptomen likdoorns

Het is makkelijk om likdoorns te verwarren met een blaar of normale eeltvorming op de voeten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe een likdoorn herkent kan worden. De voornaamste symptomen van een likdoorn zijn:

- Een rondvormige eeltplek niet groter dan een paar millimeter
- Afhankelijk van het huidtype een wit/grijze of bruin/gele gekleurd plekje
- Naar binnen gegroeide eeltplek met een hard plek in het midden
- Zit meestal op botten die veel belasting of wrijving hebben
- Stekende pijnklachten tijdens het lopen
- Likdoorns bevinden zich voornamelijk op de voetzool en op of tussen de tenen

Behandeling likdoorns

Een likdoorn of eksteroog kan op een aantal verschillende manier behandeld worden. In eerste instantie is het belangrijk om de druk op de huid, en dus de voeten te verminderen. Vaak zijn hiervoor aanpassingen in het schoeisel nodig. Verder kunnen likdoornpleister (te koop in veel winkels) helpen om de klachten te verminderen en eventueel de likdoorn te verwijderen.

Voor mensen die vaak last hebben van eksterogen is het belangrijk om naar een oplossing te zoeken waarbij de klachten kunnen worden voorkomen. Om een eksteroog te voorkomen is het belangrijk om goed schoeisel te dragen waarbij de voeten geen wrijving hebben. Hierbij kan een goede inlegzool de perfecte oplossing zijn om voortaan de likdoorns te voorkomen in plaats van te moeten behandelen. Een van de beste inlegzolen om likdoorns te voorkomen en tevens ook te verhelpen is de Saluber leren doorgezakte voorvoet steunzool. Deze inlegzool heeft een speciaal voorvoetkussen om extra ondersteuning aan de voorvoet te geven waardoor de middenvoetsbeentjes minder druk krijgen tijdens het staan, lopen en sporten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »