• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

De pols

De pols is een veel gebruikt gewricht die begint aan het einde van de onderarm en tot de vingers doorloopt, bestaande uit veel botten, kapsel, banden, spieren, pezen en andere weefsels als bloedvaten en zenuwen. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat we de hand soepel kunnen bewegen en dingen kunnen optillen of kunnen steunen op de handen.

De onderarm bestaat uit twee botten, de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Het uiteinde van deze twee botten is samen het bovenste gedeelte van de pols. Het andere gedeelte van de pols wordt gevormd door de botten in de hand, bestaande uit de handwortelbeentjes en middenhandsbeentjes.

De stabiliteit van de pols wordt voornamelijk gegeven door het omringende kapsel en de gewrichtsbanden die rondom de pols liggen. De gewrichtsbanden rondom de pols zijn te verdelen in twee verschillende groepen, de intrinsieke en extrinsieke banden. De intrinsieke banden zijn de korte banden die de handwortelbeentjes met elkaar verbinden. De extrinsieke banden zijn de langere banden de op de onderarm beginnen en naar de botten in de handen lopen, deze zijn beweeglijker dan de intrinsieke banden. De combinatie van de intrinsieke en extrinsieke banden zorgt voor de stabiliteit van de pols maar tegelijkertijd ook dat we de pols op verschillende manieren kunnen bewegen.

De polsspieren die voor de beweging van het gewricht zorgen bevinden zich voornamelijk in de onderarm en zijn met pezen verbonden aan het gewricht. De spieren waardoor we de pols kunnen buigen bevinden zich aan de handpalmzijde, de spieren voor het strekken van de pols liggen aan de handrugzijde.

Verder zijn er nog zenuwen en bloedvaten die rondom de pols lopen. De belangrijkste zenuwen zijn de ulnaris, radialis en medianus zenuw. De medianus zenuw loopt samen met een groot aantal pezen door de carpale tunnel. Dit is een tunneltje aan de palmzijde van de pols die wordt gevormd door handwortelbotjes en een overliggende band. De belangrijkste bloedvaten in de pols zijn de ulnaris en radialis bloedvaten, met de laatst genoemde kan de hartslag gemeten worden.

Blessures aan de pols

Blessures aan de pols zijn een veelvoorkomend probleem, zo is de pols nou eenmaal het gewricht waarmee je je opvangt bij een val of iets mee afweert wanneer het op je afkomt. Veel voorkomende blessures aan het polsgewricht zijn:

- Polsbreuk
- Artrose
- Carpaal Tunnel Syndroom
- Gekneusde pols
- Polsinstabiliteit
- Peesontsteking/Syndroom van De Quarvain
- Reuma
- RSI

Voor meer informatie over de verschillende blessures kunt u op de onderliggende blessure pagina kijken of contact opnemen met onze specialisten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »