• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Meniscusproblemen

2
De meniscus is een kraakbeenschijf in de vorm van een halve maan en beschermt de knie. Per knie hebben we twee menisci, beter bekend als de binnenste en buitenste meniscus. Pijnklachten in de knie door letsel aan de menisci worden meestal veroorzaakt door
Lees meer
Sorteren op:

Meniscusproblemen

De meniscus is een kraakbeenschijf in de vorm van een halve maan en beschermt de knie. Per knie hebben we twee menisci, beter bekend als de binnenste en buitenste meniscus. Deze dienen als de schokdempers van de knie en geven tegelijkertijd extra stabiliteit. Ook maken de menisci het draaien en soepel kunnen bewegen van de knie een stuk makkelijker. Pijnklachten in de knie door letsel aan de menisci worden meestal veroorzaakt door een scheur of irritatie aan de meniscus.

Oorzaken meniscusletsel

Een scheurtje of irritatie aan de meniscus is makkelijk veroorzaakt. Bij sporters komt het vaak door overbelasting van de knieën. Door de zware belasting op de knie bij verschillende krachtuitoefeningen zoals springen, buigen en veel draaiende bewegingen van de knie komt het gewricht onder veel druk te staan waardoor geleidelijk aan irritaties kunnen ontstaan aan de menisci. Dit wordt ook wel overbelasting van de meniscus genoemd.

Het is ook mogelijk dat letsel aan de meniscus acuut wordt opgelopen. Tijdens het beoefenen van sporten zoals voetbal, hockey, basketbal en veel andere sporten worden veel plotselinge draaiingen gemaakt met de knie. Wanneer de knie verdraait wordt kan er een scheur ontstaan in de meniscus. Ook bij het verkeerd landen na een sprong is het mogelijk om schade op te lopen aan de meniscus.

Ook ouderdom is een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van meniscusletsel. Op oudere leeftijd neemt de kwaliteit van het weefsel af waardoor de meniscus minder elastisch wordt. Hierdoor is het makkelijker om een scheur op te lopen in de menisci. Als het letsel wordt opgelopen door ouderdom wordt er ook wel gesproken over een degeneratieve meniscusscheur.

Symptomen van meniscusletsel

De knie is een veel gebruikt gewricht in het dagelijks leven. Klachten aan de knie kunnen dan ook erg vervelend zijn en het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden hinderen. Veel voorkomende klachten aan de knie bij het oplopen van meniscusletsel zijn:

- De knie “zit op slot” en is hierdoor moeilijker te bewegen
- Stekende pijn tijdens het bewegen van de knie
- Het gevoel van “door de knie zakken”
- Drukpijn op de gewrichtsspleet
- Zwellingen rondom de knie
- Vochtontwikkeling in de knie tijdens of na het sporten, brengt extra pijn met zich mee

Behandeling van de meniscus

Tegenwoordig wordt een kleine beschadiging van de meniscus geprobeerd te behandelen zonder dat er een operatie nodig is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van fysiotherapie om de knie te versterken. In de eerste periode wordt er extra rust gegeven aan de knie en worden de bewegingen die de klachten uitlokken verminderd. Ook kunnen er pijnstillers aangeraden worden om de pijnklachten te verminderen.

Verder is het mogelijk om een injectie in de knie te krijgen. Deze injectie bestaat uit pijnstilling en ontstekingsremmers. Deze injectie verminderd vaak de klachten binnen één week en kan enkele maanden aanhouden. Indien de klachten terugkomen is het mogelijk de injectie te herhalen.

Het is ook mogelijk om een kijkoperatie te laten uitvoeren waarbij de beschadigde meniscus kan worden hersteld over gedeeltelijk worden verwijderd. Na de operatie komt er een periode van revalidatie en herstel. Indien er een deel van de meniscus is verwijderd moet de knie minimaal één week rust krijgen waarbij de knie belast mag worden op basis van de pijn, wel dienen er krukken gebruikt te worden. Vervolgens kan de knie steeds meer belast worden waarbij het gebruik van krukken kan worden verminderd.

Wanneer de meniscus gehecht is, zal de behandeling langer duren. De knie mag de eerste acht weken geen buigingen maken verder dan 90 graden. De eerste paar weken dienen er krukken gebruikt te worden om de knie zoveel mogelijk te ontlasten.

Het gebruik van een kniebrace kan de knie extra ondersteunen tijdens het uitvoeren van oefeningen of fysiotherapie. Een uitstekende brace tegen het verminderen van pijnklachten bij meniscusproblemen is de Medi Genumedi Kniebrace. De kniebrace biedt goede ondersteuning & stabiliteit dankzij de twee zijwaartse baleinen en het compressie breiwerk. Een andere goede kniebrace om de klachten van meniscusproblemen te verminder is de Bauerfeind Genutrain Kniebrace. De Bauerfeind GenuTrain kniebrace verzacht kniepijn en biedt ondersteuning bij instabiliteit.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »