• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Artrose

2
Bij artrose in de rug of ruggenwervels is er sprake van slijtage van het kraakbeen in de tussenwerverschijven van de rug. Een andere naam voor artrose in de rug is spondylose. In de volksmond wordt vaak gesproken over slijtage van de rug of versleten rug.
Lees meer
Sorteren op:

Artrose in de rug

De ruggengraat bestaat voor een gedeelte uit ruggenwervels. Tussen de ruggenwervels zitten de tussenwervelschijven. Deze zorgen ervoor dat de rug kan bewegen en beschermen de ruggengraat tegen schokken tijdens het bewegen. Een tussenwervelschijf is gemaakt van een zachte kern met daar omheen kraakbeen ter bescherming en versoepeling van de beweging. Bij artrose in de rug of ruggenwervels is er sprake van slijtage van het kraakbeen in de tussenwerverschijven van de rug. Dit is een chronische aandoening wat inhoud dat het nooit helemaal te genezen is en naar mate de tijd vordert klachten geleidelijk erger kunnen worden als er niet tijdig en goed gehandeld wordt. Een andere naam voor artrose in de rug is spondylose. In de volksmond wordt vaak gesproken over slijtage van de rug of een versleten rug.

Oorzaken van artrose in de rug

De wervels in de wervelkolom bestaan uit de wervellichamen en de zogenoemde facetgewrichten. Tussen de wervels in de wervelkolom bevinden zich de tussenwervelschijven. Rondom de tussenwervelschijven bevind zich een laagje kraakbeen ter bescherming van de gewrichten tijdens het bewegen van de rug. Door het vele belasten en ouderdom wordt de kwaliteit van het kraakbeen verminderd en kunnen bewegingen minder soepel verlopen. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan in de rug. Dit wordt ook wel artrose genoemd. Artrose wordt altijd veroorzaakt door de slijtage van het kraakbeen, wat de oorzaak is van deze slijtage is vaak onbekend omdat artrose geleidelijk aan ontstaat. Vaak ontstaan de pijnklachten pas op latere leeftijd terwijl de slijtage al jaren aan de gang is. Een aantal mogelijke oorzaken van de slijtage van het kraakbeen in de tussenwervelschijven zijn:

- Arbeidsintensieve werkzaamheden
- Beenlengteverschil
- Overgewicht
- Dragen van verkeerd schoeisel
- Afwijkende stand van de benen of voeten (X-benen, O-benen, platvoeten en holvoeten)
- Langdurig en zwaar sporten

Klachten en symptomen

Een kenmerkende klacht voor artrose in de rug is opstartpijn. Deze pijn komt altijd voor na periodes van rust zoals langere tijd stilzitten of slapen. Dit gaat vaak samen met een stijfheid na de periodes van rust. Verder kan artrose ervoor zorgen dat er botuitstulpingen ontstaan tussen de ruggenwervels. Dit kan er voor zorgen dat zenuwen bekneld komen te zitten door een vernauwing in het wervelkanaal. Vaak ontstaat hierdoor lage rugpijn die kan uitstralen naar de bellen, benen en soms zelfs voeten. In een vergevorderd stadium van artrose is het mogelijk dat er ontstekingen ontstaan in  de spieren en pezen in de rug. Ook is het mogelijk dat er afgebroken stukjes kraakbeen tussen de gewrichten zwerven waardoor er meer irritaties aan de gewrichten ontstaan.

Behandeling

In eerste instantie bestaat de behandeling van artrose in de rug uit het verminderen van de pijnklachten en het voorkomen van verdere slijtage van het kraakbeen. Het is daarom belangrijk om te blijven bewegen zonder de rug te veel te belasten. Beweging zorgt er namelijk voor dat de rug minder stijf wordt en de spieren sterker blijven. Het gebruik van een rugbrace biedt extra ondersteuning aan de rug waardoor de klachten van artrose verminderd worden en verdere slijtage kan worden tegengegaan. Met een rugbrace blijft het mogelijk om alle dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder dat het gewricht overbelast wordt. Twee van onze beste rugbraces tegen artrose zijn de Reh4Classic Rugbrace en de Reh4Mat Niergordel/Rugbrace. Beide braces bevatten baleinen voor een uitstekende ondersteuning aan de rug terwijl de bewegingsvrijheid niet beperkt wordt. Hierdoor wordt de rug ontlast waardoor de pijnklachten van artrose worden verminderd.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »