• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Peesontsteking

2
Een peesontsteking in de knie wordt ook wel Tendinitis genoemd en betekent dat een van de pezen rondom het kniegewricht geïrriteerd of beschadigd is. Er lopen meerdere pezen rondom de knie en bij elke ontsteking van een pees kan de oorzaak anders zijn.
Lees meer
Sorteren op:

Peesontsteking knie

Pezen zijn het uiteinde van de spieren en zijn de aanhechting aan de botten waardoor de gewrichten kunnen bewegen en worden gestabiliseerd. Bij een peesontsteking in de knie is een van de pezen rondom het kniegewricht geïrriteerd of beschadigd waardoor pijnklachten ontstaan. Een andere naam voor een peesontsteking is een Tendinitis.

In die knie lopen een aantal pezen die kunnen ontsteken. Deze peesontstekingen zijn allemaal aparte blessures en ontstaan vaak op verschillende manier. De meest voorkomende peesontstekingen in de knie zijn:

- Lopersknie (runners knee), ook wel iliotibiale bandsyndroom (ITBS) genoemd in de medische wereld
- Springersknie (jumpers knee), ook wel Patella tendinitis genoemd in de medische wereld

Als een van de pezen in de knie ontstoken raakt is de kans groot dat deze opzwelt en daardoor niet genoeg ruimte heeft in de knie. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de knie beperkt en kunnen andere pijnklachten ontstaan.

Een peesontsteking komt het vaakst voor bij de patellapees. Dit is de pees die het uiteinde van de bovenbeenspieren is en via de knieschijf vast hecht aan het onderbeen. Dit wordt ook wel de springersknie (jumpers knee) genoemd.

Oorzaken van een peesontsteking in de knie

De grootste oorzaak voor het ontstaan van een peesontsteking is langdurige overbelasting van de knieën. Het is voornamelijk een veelvoorkomend probleem bij sporten als voetbal, atletiek, volleybal, basketbal en fitness. Andere oorzaken die regelmatig voorkomen zijn een verkeerde stand van de benen (O-benen of X-benen), en verkeerde (hard)looptechniek of overgewicht.

Symptomen peesontsteking

Voor elke peesontsteking in de knie geldt een soort gelijk klachtenpatroon. Vaak is hierbij een (druk)pijn aanwezig ter hoogte van de aangedane pees. De pees kan warm aanvoelen en daarbij ook opgezwollen zijn en voelen. Er is vaak ook sprake van opstartpijn wanneer er begonnen wordt met een activiteit of sport. Naarmate de pees en de spieren warmer worden zal de pijn in de eerste fase van de blessure verminderen. Wanneer de blessure in een gevorderd stadium is kunnen de pijnklachten chronisch aanwezig zijn. Ook stijfheid en bewegingsbeperking van de knie komen regelmatig voor bij een peesontsteking in de knie.

Het ontstaan en verloop van een peesontsteking in de knie kan worden opgedeeld in drie verschillende fases. In fase een worden er voornamelijk klachten ervaren na een belasting van de pees. In periodes van rust of tijdens het trainen is er meestal geen sprake van pijn. In de tweede fase van de ontsteking is er zijn de klachten niet alleen na, maar ook tijdens het sporten aanwezig. Wel nemen de klachten af wanneer er een goede warming-up gedaan is. In de derde en tevens ergste fase zullen de pijnklachten chronisch aanwezig zijn.

Behandeling peesontsteking knie

Om de behandeling zo snel en goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om de peesontsteking in de eerste twee fases te herkennen om zo snel mogelijk rust te geven aan de pees waardoor deze sneller kan herstellen. De knie kan wel gewoon normaal gebruikt worden zolang er geen activiteiten worden uitgevoerd waarbij de pijnklachten aanwezig zijn of erger worden.

Indien de peesontsteking in een ver gevorderd stadium zit, of de klachten niet verminderen door het nemen van rust kan er gekeken worden naar een andere behandeling zoals het dragen van een brace. Een kniebrace biedt extra ondersteuning en stabiliteit aan de knie. Door de extra ondersteuning aan de knie wordt de druk op de pezen verminderd waardoor het herstel wordt bevorderd en de pijnklachten tegen gegaan kunnen worden. Een van de beste braces, ook in de medische wereld, voor klachten aan de knie die toe te wijzen zijn aan peesproblemen of aanhechtingsproblemen is de Bauerfeind GenuTrain Kniebrace. De kniebandage bestaat uit een anatomisch gevormd breiwerk, een ringvormige visco-elastische pelotte en zijdelingse kunststof baleinen met flexibele buigzones voor een perfecte ondersteuning en het maximale comfort.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »