• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

De voor- en nadelen van knee sleeves en knee wraps

De voor- en nadelen van knee sleeves en knee wraps

In dit artikel leer je alles over de voor- en nadelen van knee sleeves en knee wraps.

Het verschil tussen knee wraps en knee sleeves

Loop naar binnen bij een grote gym en de kans is groot dat je een aantal sporters ziet met knee sleeves of knee wraps. Door veel sporters wordt gedacht dat knee wraps en knee sleeves hetzelfde zijn. Dit is zeker niet het geval! Beide hebben hun unieke eigenschappen en daarbij horende voor- en nadelen. In dit artikel vind je alle informatie over knee sleeves & knee wraps.

Wat zijn knee sleeves?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat knee sleeves GEEN kniebraces zijn. Het primaire doel van knee sleeves is het beschermen van knieën tegen toekomstige blessures en de kans op blessures verminderen. Waar kniebraces gemaakt zijn om een eerdere blessures in de knie te beschermen tegen verdere kwalen.

Knee sleeves zijn compressie gevende sleeves gemaakt van het materiaal neopreen. De sleeves zijn erin verschillende diktes neopreen met elk hun eigen kwaliteiten. Tijdens het powerliften, olympisch gewichtheffen en crossfit worden met name de 5 en 7 mm dikke sleeves gebruikt, sleeves dunner dan 5 mm zijn geschikt voor duur- en langeafstandstrainingen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende merken en producenten van knee sleeves, echter zijn Rehband sleeves ondanks de vele verschillende sleeves wereldwijd nog steeds het meest geliefd onder de topatleten.

Voor- en nadelen van knee sleeves

De compressie van knee sleeves stimuleert de bloedcirculatie en vermindert daarnaast ook de pijn en de zwelling van de knie gedurende en na een training. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je sneller herstelt van een training waardoor je uiteindelijk van dag tot dag beter gaat presteren.

Een verbeterde bloedcirculatie verwarmt niet alleen de gewrichten maar zorgt er ook voor dat alle voedingsstoffen die je knieën nodig hebben om te herstellen na een zware training sneller op de juiste plek zijn. Sneller herstellen betekent elke dag beter presteren, waardoor je uiteindelijk zwaarder zou kunnen gaan liften. Overtraining bestaat, maar te veel herstellen bestaat niet.

Naast de geboden warmte en compressie zorgen knee sleeves ook voor een bewegingsbeperking van de patella (knieschijf), laterale stabiliteit en het vergroten van je proprioceptie1. Proprioceptie is het vermogen om de positie van het eigen lichaam waar te nemen. Tijdens sporten (bv. powerliften en crossfit) waar precieze en exacte coördinatie essentieel is voor maximale prestaties is dit van groot belang. Knee sleeves minimaliseren onbalans problemen en maken je bewust van de bewegingen van het lichaam tijdens oefeningen.

De grootste valkuil voor het gebruiken van knee sleeves is arrogantie. Veel sporters denken dat ze door het gebruiken van de sleeves automatisch de techniek van hun lifts verbeteren en perfecte lifts uitvoeren. Dit is niet het geval! Ook wanneer je knee sleeves gebruikt is het van belang dat je blijft werken aan je mobiliteit en techniek van je lifts.

Wat zijn knee wraps?

Knee wraps zijn sterke en stugge elastische banden die je om de knieën wikkelt, de banden worden veelvuldig gebruikt door powerlifters en bodybuilders. Ze zijn ontwikkelt om meer gewicht te liften tijdens een squat.

Voor- en nadelen van knee wraps

Knee wraps zijn zeer gewaardeerd onder de powerlifters doordat ze het mogelijk maken meer gewicht te squaten. Nu hoor ik je al vragen hoe is dit mogelijk? De elastische banden worden zeer strak om de knieën gewikkeld waardoor er bij de excentrische beweging (neerwaartse beweging) elastische energie wordt opgeslagen die wordt vrijgegeven tijdens de concentrische beweging, wat resulteert in zwaardere squats!

Tijdens een squat beweegt de stang niet alleen omhoog en omlaag (verticaal) maar ook naar voor en naar achter (horizontaal). De mate van horizontale beweging hangt af van hoe rechtop je chest blijft tijdens de squat. Deze horizontale beweging brengt ons bij het tweede voordeel van het dragen van knee wraps.

Volgens onderzoek2 is het tweede voordeel van het dragen van knee wraps een efficiëntere beweging van de stang, het bovengenoemde onderzoek concludeert dat knee wraps voor een 39% vermindering van de horizontale beweging van de stang zorgen. Zo min mogelijk horizontale beweging van de stang tijdens een squat is een teken van een goede houding en hoge efficiëntie. Nog een belangrijke bevinding van dit onderzoek is dat de excentrische beweging van de lift 45% sneller ging dan wanneer er geen knee wraps werden gedragen.

Klinkt allemaal erg positief! Maar is het wel zo mooi als dat het lijkt?

De vermindering van de horizontale beweging gaat gepaard met een verandering van de techniek van de lift omdat je geforceerd in een specifieke houding wordt gehouden. Voor sommige mensen is dit geen enkel probleem echter zullen er veel sporters zijn die op deze manier in een positie worden geforceerd die niet werkt met hun gegeven mobiliteit.

Het tweede nadeel van het gebruiken van knee wraps is dat deze de taak van je quadriceps overnemen. De bevindingen van J.P Lake, P.J. Carden en K.A. Shorter in het onderzoek ‘Wearing knee wraps affects mechanical output and performance characteristics of back squat exercise.’ laten zien dat knee wraps voor een afname van de quadspieractivering zorgen van bijna 20%. Het probleem van deze vermindering van de spieractivatie is dat je zwaarder squat maar eigenlijk minder effectief traint op gebied van spiergroei, calorieverbranding en vetverlies.

Daarnaast kan veelvuldig gebruik van knee wraps zorgen voor een verminderde kniestabiliteit. Dit wordt veroorzaakt doordat de elastische banden de knie volledig bedekken en erg strak worden gedragen, er kan dan schade ontstaan doordat de knieschijf tegen het dijbeen wordt geduwd. De wrijving tussen de knieschijf en het kraakbeen van de knieschijf wordt hierdoor groter en zoals te verwachten kan dit leiden tot vervelende knieklachten zoals artritis. Het is niet voor niks dat verschillende fysiotherapeuten in de fitnessindustrie zeggen dat knee wraps alleen gebruikt dienen te worden tijdens de zwaarste momenten van je trainingen. 

Conclusie knee sleeves vs knee wraps

Uiteindelijk hangt de keuze tussen de knee wraps en knee sleeves af van je persoonlijke fitness doelen en bezorgdheid over de gezondheid van je knieën. Er is een duidelijke reden dat powerlifters knee wraps preferen omdat zij als enige doel hebben zoveel mogelijk gewicht te liften echter is het niet verstandig om deze gedurende elke training te gebruiken. Knee sleeves daarentegen kunnen iedere training gebruikt worden, blessures voorkomen en het herstel van zware trainingen bevorderen. De enige valkuil voor het gebruiken van knee sleeves is simpel te voorkomen door te blijven werken aan je techniek en mobiliteit!

Bekijk hier onze Harbinger Kneewraps & Rehband Knee sleeves

 

Bronvermelding:

Herrington, L., Simmonds, C., & Hatcher, J. (2005). The effect of a neoprene sleeve on knee joint position sense. Research in Sports Medicine13(1), 37-46.

Lake, J. P., Carden, P. J., & Shorter, K. A. (2012). Wearing knee wraps affects mechanical output and performance characteristics of back squat exercise. The Journal of Strength & Conditioning Research26(10), 2844-2849.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »