• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Tennisarm/Tenniselleboog

2
Een tennisarm of -elleboog is een veel voorkomende blessure aan de arm en kan veel pijn en ongemak met zich meebrengen. De pezen of peesaanhechtingen aan de buitenzijde van de arm zijn bij een tennisarm overbelast.
Lees meer
Sorteren op:

Tennisarm/Tenniselleboog

Een tennisarm of -elleboog is een veel voorkomende blessure aan de arm en kan veel pijn en ongemak met zich meebrengen. Aan de buitenzijde van de elleboog lopen pezen. Deze pezen of peesaanhechtingen zijn bij een tennisarm overbelast waardoor er ontstekingen ontstaan met als gevolg een vervelend, stekende pijn in de elleboog, onderarm en soms zelf de pols. De tenniselleboog kan ontstaan door het maken van veel dezelfde bewegingen of bij het maken van een verkeerde beweging. In het laatste geval spreken we van een acute tennisarm. Wanneer de blessure ontstaat na langdurige overbelasting van de arm spreken we van een tennisarm die geleidelijk is ontstaan. De pijn bij deze blessure uit zich vaak wanneer de strekspieren van de pols of had aangespannen worden. Bewegingen waarbij de klachten vaak aanwezig zijn, zijn:

- Optillen van voorwerpen
- Strekken van de vingers
- Een vuist maken
- Onderarm draaien naar de buitenkant
- Het naar achter buigen van de pols

Symptomen bij een tennisarm of -elleboog

Bij een tenniselleboog horen veel verschillende klachten die allemaal vervelende pijntjes met zich mee brengen en het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten in de weg kunnen zitten. Deze pijn kan wisselen tussen een stekend gevoel op bepaalde momenten of een zeurend gevoel gedurende de hele dag. Verdere symptomen en kenmerken van een tennisarm zijn:

- Gevoelige buitenzijde van de elleboog
- Pijnklachten bij het strekken van de elleboog
- Krachtsverlies
- Stijfheid van de elleboog
- Zwaar gevoel in de onderarm
- Aanrakings- en aanspanningsgevoelig
- Zeurende en stekende, mogelijk in de hele arm

Oorzaken van een tennisarm

Het ontstaan van een tennisarm heeft veel verschillende oorzaken en hoeft ondanks de naam niet perse door het tennissen te komen. Meestal ontstaat een tennis arm door het vaak maken van dezelfde beweging met de elleboog en daarom valt de aandoening ook onder de categorie Repetitive Strain Injury (RSI). De blessure komt vaak voor bij fanatieke sporters zoals bij hockey of tennis. Verder kan de blessure op een acute manier ontstaan wanneer er een minder goede warming up is gedaan omdat de spieren ineens hoog belast worden.

Een tennisarm kan ook ontstaan door het uitvoeren van dagelijkse bezigheden zoals het veel werken achter een computer of het schilderen, tuinieren, schoonmaken of werken met schroevendraaiers omdat die veel herhaaldelijke bewegingen zijn.

Hoe behandel je een tenniselleboog?

Bij het behandelen van een tennisarm is het heel belangrijk dat je de dagelijkse activiteiten blijft uitvoeren en de arm blijft bewegen ondanks dat dit pijnlijk kan zijn. Indien er te veel pijn is bij het uitvoeren van de bewegingen wordt er aangeraden deze voorzichtiger uit te voeren. Door het blijven bewegen van de arm blijven de arm en spieren soepeler en sterk wat nodig is om van een tennisarm af te komen. Wanneer de pijnklachten onuitstaanbaar zijn is het mogelijk om een elleboogbrace te dragen om extra ondersteuning te bieden en de pijn te verlichten. Twee uitstekende braces om te dragen bij hevige pijnklachten van een tennisarm zijn de Push Sports Elleboogbrace en de Bauerfeind EpiPoint Elleboogbrace.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »