• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Ski duim/Gamekeepers duim

2
Lees hier alles over de oorzaken, gevolgen en het behandelen van een skiduim/gamekeepers duim.
Lees meer
Sorteren op:

Wat is een skiduim/gamekeepers duim?

Een skiduim is een veel voorkomende blessure aan de duim waarbij de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim ligt (ulnaire collaterale ligament, afgekort UCL) gescheurd, verrekt of verslapt is. Deze band geeft stabiliteit aan de duim en voorkomt dat deze te ver in verkeerde richtingen kan bewegen. 

De ernst van de blessure, en daarmee ook de ernst aan de gewrichtsbanden, kan in vier verschillende categorieën geplaats worden:

1. Een verrekking van de band waarbij er weinig schade is aangericht. Er kan een zwelling in de duim en rondom het duimgewricht ontstaan en de bewegingsvrijheid is licht beperkt.

2. Een verrekking van de band waarbij deze tegelijkertijd gedeeltelijk is gescheurd. Bij de scheuring is er sprake van een gedurende pijn met een zwelling op de plaats van de scheuring. Bij een scheuring hoort krachtsverlies en bewegingsbeperktheid.

3. Een volledig afgescheurde band. Er is sprake van chronische pijn in de duim, zwellingen en soms ook bloeduitstorting aan de binnenzijde van de duim. bij het afscheuren van de band hoor krachtverlies.

4. Een volledig afgescheurde band waarbij een klein stukje bot is afgebroken, ook wel een avulsiefractuur genoemd. Er is sprake van een intense en acute pijn op de plaats van het trauma, gaat vaak gepaard met zwellingen en een bloeduitstorting. Verder is er sprake van krachtsverlies en pijn tijdens het bewegen van het duimgewricht.

Hoe ontstaat een skiduim?

Een skiduim kan het gevolg zijn van acuut of chronisch letsel en komt relatief vaak voor. Echter wordt de blessure in de acute fase regelmatig over het hoofd gezien.

Acuut letsel

Acuut letsel ontstaat door een harde klap op het duimgewricht waarbij de duim naar achter klapt. Vaak komt deze blessure voor bij sporten zoals skiën of hockeyen waarbij de duim blijft hangen achter de stok/stick tijdens een botsing of val. Het is ook mogelijk dat de blessure ontstaat bij balsporten waarbij de bal met een hoge snelheid tegen een uitgestrekte duim aankomt en deze dan dubbel klapt. Door de kracht op het duimgewricht beschadigd de band aan de binnenzijde van de duim.

Chronisch letsel

Chronisch letsel aan de gewrichtsband in de duim komt vaak voor bij werkzaamheden waar de duim altijd op dezelfde manier wordt belast. Hierdoor rekt de gewrichtsband herhaaldelijk uit en kan er op langere termijn slijtage, gewrichtspijn, instabiliteit en functiebeperking van de duim ontstaan.

Behandeling van een skiduim

Is uw gewrichtsband verrekt of slecht gedeeltelijk ingescheurd hoeft een geen operatie te ondergaan. Wel moet u gebruik gaan maken van een duimbrace die extra ondersteuning biedt aan de hand en duimbasis om te kunnen herstellen van de blessure. De Reh4Sport duimbrace met polsbandage is de ideale oplossing tegen een lichte verrekking van de gewrichtsband. Voor een gedeeltelijk ingescheurde band wordt een bandage aangeraden die de duim volledig kan immobiliseren waardoor het herstel van de duim bevorderd wordt en de dagelijkse werkzaamheden door kunnen blijven gaan met minder klachten. Een van de best verkochte duimbraces tegen het behandelen van een skiduim is de Push Sport Duimbrace.

Indien uw band volledig is afgescheurd of er zelfs sprake is van een avulsiefractuur moet u worden geopereerd om de band weer vast te laten zetten aan het duimgewricht. Na de operatie dient de duim volledig geïmmobiliseerd te worden om het herstel van de duim te bevorderen. Een van de beste braces voor deze blessure is de Reh4Medic Duimbrace die  maximale ondersteuning geeft aan de duim.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »