• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Onderpronatie

7
Onderpronatie, ook wel supinatie genoemd, kan de oorzaak zijn van verschillende klachten in benen en voeten. Het is te herkennen aan extra slijtage aan de buitenkant van de schoenen.
Lees meer
Sorteren op:

Wat is onderpronatie?

Er is sprake van onderpronatie wanneer de voet naar buiten staat tijdens het lopen en staan. Onderpronatie, ook wel supinatie genoemd, kan de oorzaak zijn van verschillende klachten in benen en voeten. Het is te herkennen aan extra slijtage aan de buitenkant van de schoenen.

Om onderpronatie eenvoudig uit te leggen moeten we eerst iets meer weten over het looppatroon. Hieronder volgt een korte uitleg over pronatie en supinatie. 

Pronatie en supinatie

Pronatie en supinatie zorgen voor de natuurlijke schokdemping tijdens het lopen en zijn de basis voor een correct looppatroon. Hieronder volgt een simpele uitleg!

Er zijn drie fases tijdens het lopen:

- de landingsfase: de voet landt op de hiel

- de midstandsfase: de voet staat volledig plat op de grond

- de afwikkelingsfase: de voet zet zich af terwijl alleen de tenen de grond raken

In de landingsfase raakt de buitenkant van de hiel als eerst de grond waarna de voet direct naar binnen begint te kantelen. Op het moment dat de voet land op de hiel en naar binnen kantelt zijn de spieren in de voet ontspannen en zakt de voetboog door. Dit naar binnen kantelen van de voet wordt pronatie genoemd. 

Aan het einde van de midstandsfase bereidt de voet zich voor op de afwikkelingsfase. Het voetgewelf wordt door het aanspannen van de spieren weer omhoog gedrukt en de voet kantelt naar buiten, dit wordt supinatie genoemd. 

Er is sprake van onderpronatie indien de voet tijdens de landingsfase niet proneert. In plaats van dat de voet na de landing naar binnen kantelt, kantelt deze juist naar buiten toe. 

Oorzaken van onderpronatie

- Een verkeerde voetstand zoals de holvoet

- Een verkeerde stand van de benen (O-benen)

- Voetblessures

Klachten door onderpronatie

Het naar binnen kantelen van de voet (proneren) in de landingsfase zorgt ervoor dat een groot deel van de schokken tijdens het lopen worden geabsorbeerd. Het verkeerde looppatroon bij onderpronatie zorgt ervoor dat de natuurlijke schokdemping niet goed functioneert, waardoor er een groot aantal lichamelijk problemen kunnen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn:

- Instabiele enkels

- Knie-, heup- en rugpijn

- Eeltvorming aan de buitenrand van de voet

- Hielpijn

- Peesplaatontsteking 

Inlegzolen tegen onderpronatie

De meeste problemen van onderpronatie worden veroorzaakt door het gebrek aan schokdemping omdat de natuurlijke schokdemping niet meer op de juiste manier functioneert. Om de klachten te verminderen en het probleem bij de bron aan te pakken is het belangrijk dat de inlegzool over de juiste ondersteuning en schokdemping beschikt.

De twee meest gebruikte onderpronatie inlegzolen zijn de  Mysole anatomical onderpronatie inlegzool en de Spenco total support max inlegzolen. Beide zolen zijn zeer effectief door middel van de diepe hielcup en het corrigerende frame. De Spenco Total Support Max steunzool is hierbij een veel luxere inlegzool met een steviger frame en meer schokdemping. Ideaal om de onderpronatie effectief te verminderen en veel comfort te bieden aan de voeten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »