• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Hielpijn

2
Hielpijn is een veel voorkomende en zeer vervelende blessure aan de voet. Er zijn een aantal verschillende blessures die klachten in de hiel met zich mee brengen en erg veel op elkaar lijken.
Lees meer
Sorteren op:

Hielpijn

Hielpijn kan veel verschillende oorzaken hebben en komt bij veel mensen voor. Vaak worden klachten aan de onderzijde van de voet rondom de hiel al snel ingeschaald onder de blessure genaamd hielspoor. Echter is dit niet altijd terecht. Een ander veel voorkomende blessure van de hiel is namelijk fasciitis plantaris, ook wel een peesplaatontsteking genoemd. Een andere vergelijkbare aandoening aan de hiel is fasciosis plantaris. Vaak worden deze drie verschillende benamingen van pijn in de hiel door elkaar gebruikt en weten mensen zelf niet goed welke blessure ze hebben en wat daardoor de beste behandeling is voor de klachten in de hiel. In dit artikel worden de verschillende blessures besproken.

Wat is hielpijn?

Aan de onderkant van de voet, onder de voetzool loopt een peesblad die de fascia plantaris wordt genoemd. Deze loopt via de onderzijde van het hielbeen naar de tenen. Deze pees biedt ondersteuning aan de gehele voet en is bijzonder sterk omdat deze vaak belast wordt en alle schokken die de voet te voorduren krijgt opvangt. Bijvoorbeeld tijdens het lopen, rennen, springen, sporten of op de tenen staan krijgt de pees een stevige kracht en rek te voorduren.

Wat is het verschil tussen fasciitis plantaris/fasciosis plantaris en hielspoor?

In het dagelijks leven worden pijnklachten onder de hiel meestal gezien als hielspoor. Dit komt omdat hielspoor de meest voorkomende blessure is aan de hiel en de klachten van verschillende hielblessures veel op elkaar lijken. Echter is er wel degelijk verschil in de blessures, maar wat is dit verschil dan precies?

Fasciitis plantaris/fasciosis plantaris

Fasciitis plantaris, ook wel peesplaatontsteking genoemd, is een ontsteking in de pees die aan de onderkant van de voet vanaf de hiel naar de tenen loopt. De ontsteking van deze peesplaat bevindt zich altijd bij de aanhechting van de pees op het hielbot. Hierdoor ontstaat een felle pijn in de hiel. Kenmerkend bij de klachten van een peesplaatontsteking is dat de klachten voornamelijk aanwezig zijn na een periode van rust. De oorzaak hiervoor is dat de “stijve” peesplaat in een keer een forse kracht krijgt en daarmee opgerekt wordt met als gevolg een stekende pijn in de hiel. Meestal nemen de pijnklachten weer af naar mate er meet bewogen wordt en de stijfheid van de peesplaat verminderd. De pijnklachten bij fasciitis plantaris komen meestal voor in het midden van de hiel, waarbij uitstraling naar de voor- of zijkant van het hielbeen mogelijk is. Wanneer er geen sprake is van een ontsteking maar een verzwakking van de kwaliteit en de structuur van de peesplaat spreken we van fasciotis plantaris. Hierbij heeft de pees in de hiel beschadigingen opgelopen waardoor het weefsel is versleten. De klachten van beide aandoeningen aan de pees zijn gelijk en kunnen een vervelende en stekende pijn in de hiel veroorzaken.

Hielspoor

Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak voor hielpijn en ontstaat door een doornvormige verkalking ter hoogte van de aanhechting van de pees op de hiel. Hielspoor is een blessure die wordt veroorzaakt door overbelasting van de hiel. Tijdens het lopen wordt de peesplaat uit elkaar gerekt waardoor er spanning op de aanhechting van de pees bij het hielbot ontstaat. Als gevolg hiervan ontstaan er scheurtjes in de pees. Deze scheurtjes worden door het lichaam herstelt door het aanmaken van stukjes bot die de aanhechting van de pees met het hielbot moeten versterken. In de beginfase van hielspoor worden de klachten voornamelijk veroorzaakt door langdurige belasting van de voeten. In een gevorderd stadium van hielspoor is het mogelijk dat de klachten chronisch aanwezig zijn.

Wanneer de klachten optreden is dan ook het grootste verschil tussen de verschillende blessures aan de hiel. Zo treden de klachten van fasciitis plantaris/fasciosis plantaris komen voornamelijk voor na een periode van rust, terwijl hielspoor klachten juist optreden naarmate de voet langer belast wordt.

Oorzaken voor de hielpijn

Voor de bovengenoemde blessures aan de hiel zijn een aantal overeenkomende oorzaken te noemen. De meest voorkomende oorzaken voor de klachten zijn:

- Overbelasting van de voeten
- Een voetafwijking (overpronatie) waardoor er te veel spanning op de peesplaat staat
- Overgewicht (ook bij zwangerschap)
- Slijtage van de pees door ouderdom

Hielspoor kan ook veroorzaakt worden door het hebben van te stijve of korte kuitspieren waardoor er te veel druk op de peesplaat komt te staan, of het langdurig staan op een harde ondergrond zonder de juiste demping.

Symptomen fasciitis plantaris/fasciosis plantaris

Een peesplaatontsteking is een vervelende blessure aan de hiel met een aantal klachten die de bezigheden in het dagelijks leven kunnen beperken. Veel voorkomende klachten bij een ontsteking van de pees in de hiel zijn:

- Een felle of stekende pijn na een periode van rust, ook wel startpijn genoemd
- Drukpijn op de aanhechting van de pees op het hielbot
- Het oprekken van de peesplaat (op de tenen staan of de tenen strekken) verergert de pijnklachten
- Pijn tijdens het lopen of staan
- Mogelijkheid tot zwellingen onder de hiel

Symptomen hielspoor

Hielspoor is de meest voorkomende blessure aan de hiel en kan leiden tot veel pijn naar mate de blessure in een gevorderd stadium komt. Veel voorkomende symptomen van de aandoening zijn:

- Scherpe pijn onder de hiel tijdens het lopen
- Pijn tijdens het uitvoeren van intense activiteiten als fitness, hardlopen en andere sporten
- Langdurig staan verergert de pijnklachten
- Vaak straalt de pijn uit naar de hele onderkant van de hiel
- Lopen/staan op blote voeten op een harde ondergrond kan de pijnklachten verergeren
- Hielpijn tijdens het autorijden door onnatuurlijke positie van de voet

Behandeling van hielpijn

Hoe sneller de oorzaak van de hielpijn geconstateerd wordt, hoe groters de kans op een goed herstel is. Voor iedere blessure aan de hiel is het belangrijk om de voet zo veel mogelijk te ontlasten en rust te geven zodat de scheurtjes in de peesplaat goed kunnen herstellen. Verder is het belangrijk om rekoefeningen te doen voor de kuiten, achillespees en peesplaatontsteking indien dit de pijn in de beginfase niet verergert. Deze rekoefeningen kunnen er voor zorgen dat er minder druk op de peesplaat komt te staan bij hoge of lange belasting van de voeten.

Het dragen van goed schoeisel met de juiste steunzolen is het belangrijkste om de klachten bij hielpijn te verminderen en in de toekomst te voorkomen. Een goede steunzool biedt namelijk extra schokdemping en ondersteuning aan de voeten waardoor de druk op de peesplaat verminderd wordt waardoor de klachten afnemen. Een over het algemeen goede inlegzool tegen hielblessures als fasciitis plantaris en hielspoor is de Tuli’s steunzool. Door de nauwkeurig geplaatste voetboogondersteuning, het 4 graden gekantelde hielkussen en het metatarsale kussen zorgt de steunzool voor een optimale voetstand en de juiste drukverdeling onder de voet. De gepatenteerde wafelachtige gel schokdemping bestaat uit meerdere lagen en absorbeert een groot deel van de impact op de hiel en voorvoet.

Een ander veel gebruikte inlegzool voor het behandelen van hielpijn is de Spenco Total Support Max. Door de unieke schokdemping van Spenco die verwerkt is in de hiel en voorvoet worden de voeten bij iedere stap zoveel mogelijk ontlast. Door de stevige voetboogondersteuning wordt de voetboog stevig ondersteund waardoor overpronatie wordt voorkomen. Dit is een van de grootste oorzaken voor het ontstaan van hielklachten.

Tot slot kan ook de Sofsole Support Plantar Fascia gebruikt worden om een peesplaatontsteking te bestrijden. Deze drie kwart inlegzool is speciaal ontwikkeld voor het behandelen en voorkomen van een ontsteking aan de peesplaat. De unieke nylon arch support ondersteunt de voetboog dusdanig dat deze op een optimale natuurlijke manier kan functioneren. Verder biedt het geïntegreerde gel hielkussen een uitstekende schokdemping voor de hiel.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »