• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Osgood schlatter

2
Bij de knieaandoening Osgood Schlatter is er sprake van een ongecontroleerde bot aangroei aan een knobbel aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knieschijf geplaatst. Deze blessure is een veelvoorkomend probleem bij kinderen die een groeispurt d
Lees meer
Sorteren op:

Osgood Schlatter

Bij de knieaandoening Osgood Schlatter is er sprake van een ongecontroleerde bot aangroei aan een knobbel aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knieschijf geplaatst. Dit wordt ook wel de tuberositas tibiae genoemd. Osgood Schlatter wordt ook wel een overbelastingsblessure tijdens de groei genoemd omdat het een veel voorkomend probleem is bij kinderen tussen de 10 en 16 jaar die een groeispurt meemaken.

Bij deze aandoening is de aanhechting van de kniepees op het onderbeen geïrriteerd door overbelasting. Vaak ontstaat er hierdoor een ontsteking in de pees waardoor pijn wordt veroorzaakt op de knobbel direct onder de knie (waar de aanhechting zich bevestigd op het bot). Naarmate de belasting aanhoudt zal er op den duur meer botweefsel worden aangemaakt rondom de knobbel om de aanhechting van de pees te versterken. Dit wordt veroorzaakt door de trekkracht van de pees op het botweefsel.

Oorzaak van Osgood Schlatter

Osgood Schlatter is een overbelastingsblessure van de kniepees die zich hecht aan de tuberositas tibiae, ook wel het kleine knobbeltje direct onder de knieschijf. Vaak is de overbelasting een gevolg van een te hoge druk op de pees tijdens het langdurig sporten, vaak in combinatie met een groeispurt. De blessure komt voornamelijk voor bij kinderen die sporten uitoefenen waarbij veel wordt gesprongen of gerend, omdat er hierbij veel druk op de pees komt te staan.

Symptomen Osgood Schlatter

Osgood Schlatter kan erg vervelende pijnklachten met zich meebrengen waardoor het dagelijkse leven beperkt kan worden. De meest voorkomende klachten bij de knieblessure zijn:

- De knobbel onder de knie (tuberositas tibiae) is groter dan normaal
- De knobbel onder de knie is erg gevoelig. Pijn bij aanrakingen of knielen
- Extra spanning op de spieren in het bovenbeen
- Pijnklachten bij het strekken van de knie
- Verergerde pijn na het sporten

Behandeling Osgood Schlatter knie

Osgood Schlatter is een lastige blessure om te behandelen, de klachten verdwijnen namelijk naarmate van tijd wanneer de groeispurt over is. Bij jongens zal dit rond de 17 jaar zijn, bij meisjes meestal iets eerder. Echter betekent dit wel dat de klachten lang aanwezig kunnen zijn indien ze al voorkomen wanneer de groeispurt net gestart is.

Er zijn wel een aantal mogelijkheden om de klachten horend bij de blessure te verminderen. Het belangrijkste in het begin is om voldoende rust te geven aan de peesaanhechting waardoor deze kan herstellen. Hierbij is het belangrijk om te kijken of het verstandig is om door te blijven sporten. In sommige gevallen is het mogelijk dat er alleen milde pijn aanwezig is na het sporten, in andere extremere gevallen is het verstandiger om een tijdje helemaal te stoppen om voldoende rust te geven aan de knie. De rustperiode kan wel gecombineerd worden met rekoefeningen van de quadriceps wanneer deze aan de korte kant zijn. Dit zorgt in een later stadium voor minder spanning op de peesaanhechting.

Ook het gebruik van een kniebrace kan de klachten van Osgood Schlatter verminderen. Door de brace worden de knieschijf en scheenbeen extra ondersteund waardoor er minder druk komt te staan op de aanhechtingen van de pezen. Dit zorgt voornamelijk tijdens het uitvoeren van activiteiten waarbij voorheen de klachten ontstonden gelijk voor pijnvermindering. Twee uitstekende braces voor directe pijnverlichting en extra ondersteuning zijn de Push Sports Patellabrace en de Bauerfeind GenuPoint Patellabrace.

Wanneer de pijnklachten verminderen kan de belasting van de knie weer langzamerhand opgebouwd worden. Het gebruik van de braces is hierbij nog steeds mogelijk om het sneller terugkomen van de klachten te voorkomen. Wanneer de klachten volledig zijn verdwenen is het mogelijk dat er een grotere bult achtergebleven is onder de knie in vergelijking met de gezonde knie voordat er sprake was van de blessure.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »