• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Gekneusde enkel

2
Bij een gekneusde of verstuikte enkel is de voet naar binnen geklapt of er een hoge hoeveelheid druk wordt uitgeoefend op de enkel. Als gevolg hiervan kunnen de enkelbanden en andere weefsels beschadigd raken.
Lees meer
Sorteren op:

Gekneusde enkel

In het enkelgewricht komen drie botten bij elkaar, het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. Doordat de enkel een complex en veel gebruikt gewricht is komen blessures aan het enkelgewricht vaak voor. Bij een gekneusde of verstuikte enkel is de voet naar binnen geklapt of er een hoge hoeveelheid druk wordt uitgeoefend op de enkel. Als gevolg hiervan kunnen de enkelbanden en andere weefsels beschadigd raken. Deze aandoeningen aan de enkel treden vooral op tijdens het sporten, hardlopen of wandelen en kunnen het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden vaak belemmeren.

Oorzaken gekneusde enkel

Bij een gekneusde of verstuikte enkel worden er beschadigingen opgelopen aan de enkelband waarbij de enkel een verkeerde draai maakt of naar een kant toe dubbel klapt. Deze blessure komt vaak voor bij sporters, hardlopers of wandelaars en ontstaat vaak op een van de volgende manieren:

- De voet wordt op een verkeerde manier geplaatst tijdens het sporten, hardlopen, wandelen of opstaan.
- De voet wordt op een onregelmatige grond geplaatst waardoor deze dubbelklapt.
- Een botsing of ongeluk waarbij de enkel op een verkeerde manier draait.

Symptomen bij een verstuikte enkel

Blessures aan de enkel zijn vaak erg vervelend en pijnlijk omdat de enkel een veel gebruikt gewicht is. De meest voorkomende symptomen bij een verstuikte enkel zijn:

- Zwelling in de enkel
- Ontstaan vaak bloeduitstortingen aan de kant van de pijn
- Beperking van de bewegingsvrijheid
- Eerste dagen is het bijna onmogelijk om de enkel te gebruiken tijdens het lopen
- Drukpijn en beweegpijn

Behandeling gekneusde/verstuikte enkel

In eerste instantie is het belangrijk om de aangedane enkel direct na het oplopen van de blessure te koelen met ijs en zoveel mogelijk om hoog te zitten met het been om zwellingen en bloeduitstortingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Verder wordt het aangeraden om per direct een brace te gebruiken om de enkel extra te ondersteunen zodat het herstelproces wordt bevorderd. Een van de beste braces tegen bij een gekneusde enkel is de Bauerfeind MalleoTrain S. Naarmate het herstel vordert en de enkel weer iets meer belast kan worden is het belangrijk om oefeningen te gaan doen om de enkel weer op kracht te krijgen. Hierbij is het belangrijk om deze oefeningen rustig op te bouwen en de pijnklachten niet erger te maken.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »