• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Gekneusde/verstuikte duim

2
Alles weten over een gekneusde duim? Op deze pagina vind je alle informatie over de oorzaken en de behandeling.
Lees meer
Sorteren op:
Sale
33,95 30,95
Op voorraad

Wat is een gekneusde of verstuikte duim?

Een gekneusde duim komt vaak voor maar wordt niet altijd opgemerkt, vooral bij een lichte kneuzing niet omdat er weinig zichtbaar is dat op een kneuzing lijkt. Vooral bij mensen die een balsport uitoefenen zoals volleybal, basketbal en handbal komt dit vaak voor door een foute vangbal waarbij de duim naar achter klapt, maar ook een val of botsing kunnen de oorzaak zijn van een duimkneuzing. Bij een kneuzing raakt onderliggend weefsel beschadigd wat kan leiden tot een beperking in de bewegingsvrijheid, pijnklachten en zwellingen rondom de duim. De beschadiging van het onderhuidse weefsel zorgt er namelijk voor dat er vocht en bloed vrij kan komen uit kapotte bloedvaten en cellen waardoor zwellingen ontstaan. Door de zwellingen kunnen zenuwen beknelt raken waardoor de pijnklachten ontstaan die bij een gekneusde duim horen.

Symptomen gekneusde of verstuikte duim

Een gekneusde duim wordt niet altijd gelijk opgemerkt wanneer het een lichte kneuzing is omdat deze dan bijna niet zichtbaar is en er ook geen sprake is van extreme klachten. Veel voorkomende kenmerken bij een duimkneuzing zijn:

- Pijn tijdens het uitoefenen van druk op de duim
- Zwellingen en bloeduitstortingen rondom het aangedane gewricht
- Beperking van de bewegingsvrijheid
- Krachtsverlies
- Pijn tijdens het bewegen van de duim

Oorzaken van een duimkneuzing

Een gekneusde duim ontstaat vaak op een acute manier, denk hierbij aan balsporten waarbij de bal verkeerd op de duim komt tijdens het vangen. Maar ook bij een val, botsing of het blijven hangen van de duim kan een kneuzing of verrekking ontstaan. Het gevolg is dat bloedvaten en andere onderliggende cellen beschadigd raken waardoor zwellingen ontstaan. Dit veroorzaakt de bewegingsbeperkingen en pijnklachten in de duim.

Behandeling van een gekneusde duim

In eerste instantie is het belangrijk om de pijnlijke plek te koelen om de zwelling in eerste instantie zo veel mogelijk tegen te gaan. Verder is het belangrijk om de duim zoveel mogelijk rust te geven en te ontlasten. Een makkelijke en functionele manier om de duim te ontlasten is het dragen van een brace. Hierdoor wordt de duim gestabiliseerd en ondersteund zonder de dat de bewegingsvrijheid volledig wordt beperkt waardoor het mogelijk blijft de dagelijkse activiteiten uit te voeren. Een van de beste braces om een duimverstuiking te bestrijden is de Reh4Sport duimbrace met spalk.

Indien u vaker en snel last heeft van een gekneusde of verrekte duim kan  een brace ook gebruikt worden met een preventie werking om de blessure te voorkomen. De Reh4sport duimbrace met polsbandage is hiervoor een uitstekende brace omdat deze de pols en duim ondersteund zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Door de zachtheid, het dunne materiaal en de bijna onzichtbare brace is dit de ideale oplossing tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten of tijdens het sporten. Een andere goede brace bij een verstuikte of gekneusde duim is de Push sports duimbrace.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »