• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Overpronatie

13
Overpronatie is een veel voorkomend probleem en komt voor bij 60 a 70% van de bevolking. Het verkeerde looppatroon is de oorzaak van veel lichamelijke klachten.
Lees meer
Sorteren op:

Wat is overpronatie?

Overpronatie is een veel voorkomend probleem en komt bij 60 a 70% van de bevolking voor. Bij overpronatie is het voetgewelf lager dan normaal en kantelen de enkels naar binnen tijdens het staan en lopen. Overpronatie kan ontstaan door slecht schoeisel, afzwakken van spier- en bindweefsel, gewichtstoename of ouderdom. 

Pronatie en supinatie

Om overpronatie beter te begrijpen is het belangrijk iets meer te weten over het looppatroon. Pronatie en supinatie zorgen voor de natuurlijke schokdemping tijdens het lopen en zijn de basis voor een correct looppatroon. Hieronder volgt een simpele uitleg!

Er zijn drie fases tijdens het lopen:

- de landingsfase: de voet landt op de hiel

- de midstandsfase: de voet staat volledig plat op de grond

- de afwikkelingsfase: de voet zet zich af terwijl alleen de tenen de grond raken

In de landingsfase raakt de buitenkant van de hiel als eerst de grond waarna de voet direct naar binnen begint te kantelen. Op het moment dat de voet land op de hiel en naar binnen kantelt zijn de spieren in de voet ontspannen en zakt de voetboog door. Dit naar binnen kantelen van de voet wordt pronatie genoemd. 

Aan het einde van de midstandsfase bereidt de voet zich voor op de afwikkelingsfase. Het voetgewelf wordt door het aanspannen van de spieren weer omhoog gedrukt en de voet kantelt naar buiten, dit wordt supinatie genoemd. 

Er is sprake van overpronatie wanneer de voet voor de afwikkelingsfase niet supineert. In plaats van dat de voet naar buiten kantelt blijft de voet naar binnen staan met ontspannen spieren. 

Oorzaken overpronatie

- Overbelasting door veel lopen en staan.

- Zwangerschap.

- Gewichtstoename.

- Schoenen met te weinig ondersteuning onder de voetboog.

- Een verkeerde beenstand (x-benen).

Klachten door overpronatie

Overpronatie veroorzaakt niet alleen klachten aan de voeten, maar het hele lichaam kan uit balans raken door een verkeerde voetstand. Veel voorkomende problemen veroorzaakt door overpronatie zijn:

- hielspoor

- peesplaatontsteking

- pijn in de schenen

- knie-, heup- en rugpijn

- enkelklachten aan zowel de binnen- als buitenkant

- achillespeespijn

Inlegzolen tegen overpronatie

Ter behandeling van overpronatie is het mogelijk om oefeningen te doen voor je voeten en enkels waarmee je de spieren in deze omgeving versterkt. Het is echter een langzaam en moeilijk proces om deze spieren zo te trainen dat je overpronatie verdwijnt. Een snellere en effectievere oplossing is het gebruiken van ondersteunende inlegzolen. 

Op www.sternasport.nl zijn een groot aantal inlegzolen geschikt ter behandeling van overpronatie. Afhankelijk van uw schoentype en (sport)activiteiten kunt u bij ons altijd advies vragen om tot de juiste keuze te komen. De belangrijkste eigenschap van een inlegzool ter behandeling van overpronatie is een goede en stevige voetboog ondersteuning. U kunt de informatie hieronder gebruiken om de juiste keuze te maken.

- De Spenco Total Support Original inlegzolen zijn comfortabele en schokdempende steunzolen met een semi-rigide voetboogondersteuning. Deze steunzolen worden wereldwijd geadviseerd door podo- en fysiotherapeuten om het doorzakken van de voeten te corrigeren. Voor mensen opzoek naar een volledig stijve voetboogondersteuning of naar meer ondersteuning voor gebruik onder extremere omstandigheden (sport) is de Spenco Total Support Max steunzool een gepast alternatief.

- Voor dagelijks gebruik in bijvoorbeeld nette schoenen waarbij er minder ruimte is voor een steunzool past de Spenco RX Orthotic Arch support of Saluber overpronatie steunzool het beste. Het grootste voordeel van de Saluber overpronatie steunzolen is de leren toplaag, dit is erg comfortabel en garandeert een goed voetklimaat. Daartegenover heeft de Spenco RX Orthothic arch support een hogere en volledige stijve voetboogondersteuning zonder dat de zool robuust wordt.

- Als laatste bespreken we hier de nieuwe Tuli's Plantar Fascia steunzolen. Zoals eerder genoemd veroorzaakt overpronatie vaak vervelende voetklachten zoals een peesplaatontsteking en hielspoor. Deze steunzolen zijn speciaal ontwikkeld om deze problemen aan te pakken bij de oorzaak. De stijve voetboogondersteuning en het gekantelde hielkussen zorgen voor verbeterde voetstand en voorkomt het doorzakken van de voet. Daarnaast zorgt het comfortabele voetbed en de uitvoerige gelschokdemping voor directe verlichting van bijvoorbeeld hielpijn.

Heeft u vragen over de overpronatie steunzolen? Neem contact op met onze specialisten!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »