• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Wat is de kuit?

De kuit is het achterdeel van het been dat zich bevindt tussen de knie en de enkel. De spieren die zich bevinden in de kuit worden ook wel musculus triceps suarae genoemd. De kuitspieren zorgen samen met de achillespees voor het bewegen van de voet.

Kuitblessures

Blessures aan de kuit kunnen acuut ontstaan door bijvoorbeeld een spierscheuring of spierverrekking. Het kan ook voorkomen dat de klachten in de kuit geleidelijk ontstaan door overbelasting of vermoeidheid van de spieren. Ook kan de spier zeer langdurige klachten geven als aanhechtingen overbelast raken door een te grote mate van belasting. Veel voorkomende kuitblessures zijn:

- Kuitspier scheuring/zweepslag
- Spierverkramping
- Overbelasting

Kuitspier scheuring/zweepslag

Bij een zweepslag ontstaat er een (gedeeltelijke) scheur in het weefsel van de spier. De spierblessure komt veel voor bij sporters waarbij een plotselinge zeer krachtige aanspanning van de spier voorkomt. Een voorbeeld hiervan is een voetballer die een sprint aanzet en geblesseerd raakt.

Kuitkrampen

Bij kuitkrampen gaat het om plotselinge pijn in de kuitspier die wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de spier die geheel onvrijwillig gaan. Deze onvrijwillige samentrekkingen kunnen ook ‘s nachts voorkomen.

Overbelaste kuiten

Bij een overbelasting van de kuiten kunnen de klachten lang blijven spelen en het herstel traag verlopen. De pijn ontstaat vaak al bij lichte intensiteit van sporten en zakt weer weg wanneer de overbelaste spier weer rust krijgt. Overbelasting kan niet net als spierpijn binnen een paar dagen door het lichaam zelf worden herstelt. De overbelasting in de kuiten uit zich vaak in de vorm van spierknopen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »