• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Marsfractuur

2
Een marsfractuur wordt ook wel een vermoeidheidsbreuk genoemd en is een typische blessure die past bij overbelasting van de voeten. De breuk komt voor in een van de lange middenvoetsbeentjes die de verbinding zijn tussen de enkel en de tenen. Een marsfrac
Lees meer
Sorteren op:
Sale
49,99 39,99
Op voorraad

Marsfractuur

Een marsfractuur wordt ook wel een vermoeidheidsbreuk genoemd is een typische blessure die past bij overbelasting van de voeten. De breuk komt voor in een van de lange middenvoetsbeentjes die de verbinding zijn tussen de enkel en de tenen. Een andere veel gebruikte naam voor deze blessure is een stressfractuur. Bij een gebroken middenvoetsbeentje is er teveel druk op het bot aanwezig waardoor in eerste instantie kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Als er sprake is van een te lange hoge druk of herhaaldelijke hoge druk zullen deze scheurtjes uiteindelijk leiden tot een volledig gebroken middenvoetsbeentje.

De blessure is een vervelende blessure en komt veel voor bij hardlopers, lange afstand wandelaars en andere duursporters. Verder komt de blessure vaak voor bij mensen die lang moeten staan voor hun beroep. Ook overgewicht is een groot probleem voor het ontstaan van een marsfractuur door de te grote belasting op de voeten. De laatste en veel voorkomende reden voor het ontstaan van de blessure is ouderdom in combinatie met botontkalking. Hierdoor is er een grotere kans op het breken van botten.

Symptomen gebroken middenvoetsbeentje

In de voet bevinden zich vijf middenvoetsbeentjes. Op het moment dat er een stressfractuur aanwezig is in de voet, is minimaal één en soms zelfs meerdere van deze middenvoetsbeentjes gebroken. Veel voorkomende klachten en symptomen van een marsfractuur zijn:

- Zeurende en stekende pijn in de voorvoet.
- Bewegingsbeperking, voornamelijk aanwezig bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen
- Roodheid
- Zwelling
- De voet kan warm aanvoelen

Oorzaken van een marsfractuur

Een marsfractuur is een blessure die meestal ontstaat door overbelasting van de voeten. Overbelasting van de voeten kan op veel verschillende gebieden gebeuren. De meest voorkomende oorzaken bij een marsfractuur door overbelasting zijn:

- Langdurig staan of lopen bij het beroep
- Sporten zoals hardlopen, voetbal, lange afstand wandelaars, atletiek, fitness en meer
- Overgewicht

Andere oorzaken voor het ontstaan van een marsfractuur zijn:

- Botontkalking, komt voornamelijk voor bij vrouwen na de overgang, waardoor de botten sneller breken;
- Afwijking in de beenstand (X-benen of O-benen) waardoor de drukverdeling op de voet niet correct is;
- Afwijking in de voetstand (platvoet of holvoet) waardoor er extra druk op de voorvoet komt;
- Beenlengte verschil.

Vaak gaan alle bovenstaande oorzaken gepaard met het dragen van schoeisel met te weinig ondersteuning aan de voeten. Als er onvoldoende ondersteuning en demping aan de voeten is ontstaat er vaak een verhoogde belasting en druk op de voeten.

Behandeling marsfractuur

De behandeling van een marsfractuur bestaat voornamelijk het nemen van rust. Het is daarbij belangrijk dat de oorzaak van het ontstaan van de fractuur vermeden wordt. Per persoon kan de ernst van de blessure verschillen en daarom is ook voor iedereen de benodigde periode van rust verschillend. In de meeste gevallen is de breuk binnen 6 tot 8 weken weer genezen. In ernstige gevallen duurt het langer en kan er zelfs gips aangelegd worden om een betere genezing te garanderen.

Een ander belangrijk punt om sneller en beter te genezen is het dragen van schoeisel met de juist ondersteuning en demping voor de voeten. Het gebruik van de juist inlegzolen om de voeten te ondersteunen kan klachtvermindering geven en in toekomst voorkomen dat de blessure opnieuw ontstaat. Een belangrijke eigenschap die de inlegzool moet hebben is extra ondersteuning aan de voorvoet. De Saluber doorgezakte voorvoet steunzool is een van de beste inlegzolen voor klachten in de voorvoet. De inlegzool geeft extra ondersteuning aan de voorvoet door de druppelvormige metatarsal ondersteuning waardoor de voorvoet extra ondersteund worden. Ook heeft de Saluber inlegzool een voetboogondersteuning die zorgt voor een betere afwikkeling tijdens het lopen.

Wanneer de drukpijn in de voet erg pijnlijk is raden wij de Spenco Medics steunzolen aan. Deze inlegzool wordt ook wel de diabetes inlegzool genoemd omdat die geschikt is voor extreem gevoelige voeten. De inlegzool is gemaakt van het meest zachte materiaal om een goede drukverdeling te geven aan de voeten en tegelijkertijd een stevige ondersteuning biedt aan de voeten door middel van het Spenco frame. Indien u geen tot weinig drukpijn ervaart maar alleen extra ondersteuning aan de voeten nodig heeft is de Spenco Total Support Original de perfecte inlegzool voor maximale ondersteuning.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »