• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Hallux Valgus

2
Bij Hallux Valgus groeit de grote teen scheef naar binnen toe waardoor er een knobbel ontstaat aan de zijkant van de grote teen. De kans is groot dat de pezen en spieren rondom de grote teen verder verzwakken doordat er een foute voetstand aanwezig is en
Lees meer
Sorteren op:

Hallux Valgus

Bij Hallux Valgus groeit de grote teen scheef naar binnen toe waardoor er een knobbel ontstaat aan de zijkant van de grote teen. Deze knobbel kan erg pijnlijk en vervelend zijn. Door de vergroeiing van de grote teen past deze niet goed meer in de schoen en schuift hij constant langs de binnenkant waardoor klachten als huidirritaties, ontstekingen, pijn en wondjes kunnen ontstaan. Wanneer de vergroeiing van de grote teen ernstig is, is het mogelijk dat de tweede teen ook in het gedrang komt met als gevolg het ontstaan van een hamerteen. Bij Hallux Valgus is de kans groot dat de pezen en spieren rondom de grote teen verder verzwakken doordat er een foute voetstand aanwezig is en de voet zich hierdoor niet goed kan afwikkelen. Als gevolg hiervan kan de blessure verergeren of kunnen er andere klachten in de tenen/voeten ontstaan.

Hallux Valgus komt vaak voor bij vrouwen en is bij mannen een zeldzamere aandoening. De aandoening is een erfelijke blessure die bij de geboorte al aanwezig kan zijn. Wanneer Hallux Valgus niet aangeboren is, wordt het vaak veroorzaakt door het te lang dragen van slecht schoeisel. De aandoening is veel voorkomend maar hoeft niet altijd pijnklachten met zich mee te brengen. Zo heeft een groot gedeelte van de mensen een lichte vorm van Hallux Valgus zonder er maar iets van te merken, in dit geval hoeft de aandoening niet behandeld te worden.

Oorzaken Hallux Valgus

Hallux Valgus is een veel voorkomende aandoening met verschillende oorzaken. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Dit komt omdat over het algemeen vrouwen vaker slecht schoeisel dragen dan de mannen en dit is dan ook gelijk de hoofdoorzaak voor het ontstaan van de blessure. Vooral schoenen met een hoge hak of een nauwe sluiting bij de tenen worden vaak als oorzaak gezien van de aandoening omdat de tenen in een onnatuurlijke houding worden geperst.

Ook de aanleg en erfelijkheid speelt een grote rol bij het oplopen van de blessure. Zo komt de aandoening in sommige families veel vaker voor dan in andere families. Het is dan niet perse zo dat Hallux Valgus zelf erfelijk is, maar een voetafwijking of voetaandoening is vaak erfelijk. Deze afwijkingen in de voeten leiden van vervolgens weer tot het oplopen van Hallux Valgus.

Symptomen van de aandoening

De blessure Hallux Valgus is te herkennen aan veel verschillende symptomen. De belangrijkste symptomen bij de aandoening zijn:

- Scheefstand van de grote teen waardoor een knobbel ontstaat aan de binnenkant van de voet
- Pijnklachten aan het aangetaste gewricht
- Gezwollen en rood gekleurde huid
- Vermoeide voet(en)
- De voet(en) passen vaak niet goed meer in de schoenen door de vergroeiing
- Huidirritaties, ontstekingen en eeltvorming op de knobbel

Behandeling van Hallux Valgus

Het behandelen van Hallux Valgus is niet altijd nodig. Wanneer er een lichte vorm aanwezig is zijn er nauwelijks of zelfs geen klachten. Wanneer er geen pijn is en de voet normaal gebruikt kan worden dan is het prima om de aandoening onbehandeld te laten. Het is echter wel mogelijk dat er preventief wordt geopereerd om eventuele pijnklachten en ergere vergroeiing te voorkomen.

Bij een iets zwaardere vorm van Hallux Valgus is het mogelijk om teenspalkjes en bandages te gebruiken gedurende de dag, in de schoenen en in de nacht. Deze spalken helpen bij het corrigeren van de teenstand waardoor de vergroeiing tegen kan worden gegaan. De Reh4Medic Hallux Valgus brace is een teencorrector die gedurende de hele dag gebruikt kan worden en past ook in de schoenen. Zo kan de teenstand gecorrigeerd worden waardoor klachten en pijntjes worden verminderd. De Bauerfeind Valguloc is een brace die alleen geschikt is voor gebruik in huis of in de nacht, en kan niet gebruikt worden in de schoenen. Echter biedt deze brace wel een stevigere ondersteuning en kan deze zelfs gebruikt worden na een operatie aan de teen om hem te beschermen tegen stoten in de nacht of bijvoorbeeld tegen het verlies van de correctie door littekencontractie. Een operatie aan de teen is vaak alleen nodig wanneer de aandoening in een gevorderd stadium is dat de klachten niet verminderen en het onmogelijk is om de aandoening op een andere manier op te lossen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »