• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Ischias

2
Ischias is een zenuwpijn aan de grote zenuw in het been. Pijnklachten ontstaan vaak in de onderrug en kunnen uitstralen naar de bil, het been en de voeten. De klachten hoeven niet altijd aanwezig te zijn.
Lees meer
Sorteren op:

Ischias

Ischias is een aandoening aan de grote zenuw in het been, ook wel de ischiaszenuw of Nervus Ischiadicus in de medische wereld genoemd. Dit is de langste zenuw in het menselijk lichaam en loopt vanaf de onderrug tot aan de voet. Wanneer de zenuw bekneld, ontstoken of beschadigd raakt kunnen er klachten ontstaan in de onderrug, bil of benen. Vaak wordt de pijn ervaren aan de achterkant van het bovenbeen, echter is het zelfs mogelijk dat de pijn uitstraalt tot in de voeten. Ischias is op zichzelf geen echte blessure maar een gevolg van een onderliggend probleem in de onderrug. Vaak zijn er aandoeningen in de onderste ruggenwervels waardoor er te veel druk op de zenuw komt te staan die de klachten veroorzaken horend bij ischias.

Oorzaken ischias

De aandoening ischias ontstaat doordat de Nervus Ischiadicus zenuw geïrriteerd raakt of beschadigd is door een te hoge druk op de zenuw. Vaak wordt het probleem veroorzaakt door een aandoening in de onderrug tussen de onderste ruggenwervels. Veel voorkomende oorzaken voor beschadigingen en irritatie aan de zenuw zijn:

- Verkeerde lichaamshouding
- Zware belasting van de onderrug
- Verkeerde buig- of draaibeweging
- Artrose in de onderrug
- Hernia

Symptomen

De symptomen van ischias verschillen per persoon. Dit komt omdat er grote verschillen kunnen zitten in de irritatie en beschadiging van de zenuw. De meest kenmerkende klachten bij de zenuwaandoening in de onderrug zijn:

- Zeurende en stekende pijn in de onderrug, bil en/of been
- Schietende pijn tijdens het bewegen
- Moeite met lopen en rechtop staan
- Spierzwakte, verdoofd gevoel of tintelingen
- Spierkrampen
- Verminderde reflexen in knieën of enkels

Behandeling ischias

In de meeste gevallen gaat ischias binnen zes tot twaalf weken vanzelf weer over. Het is belangrijk om de onderrug voldoende rust te geven en de benen te ontzien. Echter betekent dit niet dat rust het enige is waardoor de aandoening verdwijnt. Het wordt aangeraden om periodes van rust af te wisselen met het uitvoeren van oefeningen voor de onderrug/benen. Bewegen zorgt ervoor dat de rug soepeler blijft en de stijfheid in de rug, bil en benen wegneemt. Het wordt wel zwaar afgeraden om door te gaan met zware activiteiten zoals sporten, zwaar werk en zware dingen optillen. Ook het te lang stilzitten bij een kantoorbaan kan de pijnklachten verergeren en wordt daarom afgeraden.

Het dragen van een rugbrace ter ondersteuning van de onderrug kan de klachten bij ischias verminderen en het herstelproces bevorderen zonder de beweeglijkheid te beperken. Een zeer comfortabele en goed ondersteunende brace is de Medi Lumbamed Plus Rugbrace. De rugbrace is zeer geschikt om de onderrug maximaal te stabiliseren waarbij pijn in de lumbale regio en bij het heiligbeen wordt verminderd. Dankzij het compressie biedende breiwerk dat goed samenwerkt met het VarioFlex kussen is de rugbrace zeer effectief. De hoge mate van flexibiliteit zorgt voor een goede ondersteuning bij alle soorten activiteiten zonder hierbij de bewegingsvrijheid te belemmeren. Een andere uitstekende brace is de Reh4Classic Rugbrace met baleinen. De rugbrace is door zijn moderne anatomische design geschikt voor iedere mens. De brace geeft u de optimale ondersteuning en bescherming voor tijdens het werken, sporten en andere dagelijkse activiteiten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »