• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Gescheurde achillespees

3
De ergste achillespees blessure is de achillespeesruptuur, hierbij scheurt de pees gedeeltelijk of volledig.
Lees meer
Sorteren op:

Gescheurde achillespees

De ergste achillespees blessure is de achillespeesruptuur hierbij scheurt de pees aan de achterzijde van de voet gedeeltelijk of volledig. Een achillespeesruptuur heeft grote gevolgen voor de enkel en de voet. De kuitspieren zorgen er in combinatie met de achillespees voor dat we onze voeten naar beneden kunnen bewegen, dit is van groot om goed te kunnen lopen. 

Symptomen bij een gescheurde achillespees

Bij een volledig afgescheurde achillespees is het niet meer mogelijk de voet naar beneden te bewegen. Indien de achillespees gedeeltelijk gescheurd is kan dit nog wel maar is het erg pijnlijk. Bij de meeste mensen ontstaat er een acute hevige pijn in de achillespeesregio, het lijkt alsof er flinke klap op de achterkant van het been is gegeven. Daarnaast kan het rond de achillespees gaan zwellen en rood worden. 

Oorzaken achillespeesruptuur

De blessure komt het meeste voor bij verzwakte pezen op latere leeftijd en bij zware belasting tijdens het sporten. Het is echter ook mogelijk om bij lichte activiteiten de achillespees te scheuren, in deze gevallen was er dan al sprake van degeneratie van het peesweefsel.

De kans op een achillespeesruptuur wordt vergroot door:

- Weinig flexibiliteit in de kuit en enkel.

- Verkeerde voetstand.

- Het gebruik van sommige medicatie zoals bijvoorbeeld corticosteroïden.

- Vermoeidheid: verkeerde of te zware training.

- Plotselinge en onverwachte bewegingen.

- Reuma.

Behandeling en herstel

Bezoek altijd je eigen dokter bij het vermoeden van een achillespeesruptuur. Voor een gescheurde achillespees zijn er twee behandelingen mogelijk, een operatie en het gipsen van het onderbeen. In beide gevallen moet er 6 tot 8 weken gips gedragen worden. 

Na de gips periode is de kuit in kracht en uithoudingsvermogen afgenomen en is ook de achillespees zelf nog zwak. Hiervoor is het belangrijk om zo snel mogelijk oefeningen te gaan doen om de kuit en de achillespees weer snel sterker te maken.  

Revalideren met een achillespees brace

Om het revalideren zo goed en snel mogelijk te laten verlopen kan er gebruik gemaakt worden een achillespees brace. Een goede achillespees brace beschikt over een hielverhoging om de achillespees gedeeltelijk te ontlasten daarnaast zorgt een achillespees pelotte in de brace voor een locaal massage-effect en een verbeterde stofwisseling. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »