• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Artrose Duim

2
Lees hier alles over het ontstaan en de behandeling van artrose in de duim.
Lees meer
Sorteren op:

Wat is artrose?

Bij artrose denken veel mensen aan het slijten van de gewrichten maar dat is niet helemaal de juiste benaming van artrose. In eerste instantie worden de gewrichten namelijk niet aangetast wanneer er sprake is van artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen dat zich aan het uiteinde van de gewrichten bevindt dunner waardoor de gewrichten minder makkelijk kunnen bewegen. In een gevorderd stadium van artrose worden de gewrichten wel aangetast omdat op deze plekken de botten over elkaar bewegen.

Artrose in de duim

Artrose in de hand ontstaat vaak aan het basisgewricht van de duim. Dit komt omdat de duim het meeste gebruikte gewricht is in de hand. Dagelijks worden er met de duim wel honderden knijp-, draai- en buigwegingen gemaakt. De slijtage van het kraakbeen tussen het duimbeentje en het handwortelbeentje komt daarom ook sneller en vaker voor. Artrose in de duim ontstaat vaker bij vrouwen dan bij mannen en wordt daarom ook wel de 'huisvrouwduim' en de 'breiersduim' genoemd.

Symptomen duimartrose

Een van de eerste symptomen van duimartrose is pijn bij het vastpakken van voorwerpen met de pincetgreep (tussen de duim en vingers), goede voorbeelden zijn bij het openen van potjes, de sleutels in het sleutelgat steken en sleutels omdraaien. Deze pijnklachten kunnen toenemen wanneer de duim langer of zwaarder belast wordt. Verder kan duimartrose samen gaan met beperkingen in de bewegingsvrijheid, zwellingen rondom het basisgewricht van de duim en krachtsverlies. Ook is het mogelijk dat de pijn in de duim toeneemt wanneer er plotselinge veranderingen in het weer zijn.

Oorzaken duimartrose

Artrose ontstaat in de meeste gevallen door een te hoge belastingen van het gewricht. Dit kan komen door eenzijdige handelingen op het werk waarbij de duim zwaar belast wordt, of door het uitvoeren van zware en veel sportoefeningen waarmee de het gewricht zwaar wordt belast. Vaak is artrose leeftijd gebonden omdat het kraakbeen in de loop van de jaren slijt.

Het is ook mogelijk dat artrose ontstaat na het oplopen van gewrichtsbeschadigingen na een ongeval of ontsteking in het aangedane gewricht.

Behandeling

In een vroeg stadium van artrose hoeft er geen operatie plaats de vinden, maar is het beperken van de bewegingsvrijheid door middel van een spalkje genoeg om alle functies van de duim te kunnen blijven gebruiken. Een brace is een veel gebruikt voorwerp om artroseklachten in de duim te behandelen. Een brace is namelijk een makkelijke manier om de gewrichten te ontlasten en toch nog normaal gebruik te kunnen maken zonder beperking in de bewegingsvrijheid. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »