• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Kruisband blessure

2
Een kruisbandblessure is een veel voorkomend probleem bij de knieën, zeker voor mensen die aan contactsporten doen en wordt voornamelijk veroorzaakt door het maken van een verkeerde beweging.
Lees meer
Sorteren op:

Kruisbandblessure

Het kniegewricht bestaat uit drie verschillende botten, het bovenbeen, het scheenbeen en de knieschijf (ook wel patella genoemd). Aan de buitenkant van de knie zitten de twee kniebanden die er voor zorgen dat de knie geen zijwaartse bewegingen kan maken. Aan de binnenkant van de knie lopen te kniebanden die ervoor zorgen dat de knie geen voorwaartse of achterwaartse bewegingen kan maken. Verder zorgen de kruisbanden ervoor dat de knie maar beperkt kan draaien.

Een kruisbandblessure is een veel voorkomend probleem bij de knieën, zeker voor mensen die aan contactsporten doen. Er zijn echter wel gradaties in het oplopen van een kruisbandblessure. Zo kunnen er milde klachten worden ervaren bij een verrekking van de kruisbanden, maar ook ernstige klachten waarbij de knie niet meer gebruikt kan worden als de kruisband volledig afgescheurd is.

Oorzaken kruisbandblessure

Een kruisbandblessure komt het meest voor bij contactsporten zoals voetbal en judo. Denk hierbij aan een onnatuurlijke beweging of draaiing van de knie, een sprong of bij een te hoge druk op de knie. Vaak ontstaan er hierdoor scheurtjes in de kruisband. Ook het krijgen van een ongeluk of val kan de oorzaak zijn van het ontstaan van een kruisbandblessure.

Klachten bij een kruisbandblessure

Een kruisbandblessure is heel goed te herkennen aan de klachten die aanwezig zijn. Echter is de blessure wel onder te verdelen in drie verschillende gradaties waarbij de symptomen kunnen verschillen.

Gradatie 1

De eerste gradatie van een kruisbandblessure is de verrekking van een band. Dit wordt meestal veroorzaakt door het maken van een misstap. Symptomen die hierbij kunnen voorkomen zijn verdikkingen rondom de knie waarbij de instabiliteit niet beperkt wordt. Pijnklachten tijdens het bewegen van die knie kunnen langere tijd aanwezig zijn.

Gradatie 2

Onder gradatie twee wordt een gedeeltelijke scheur van de band geplaats. Een groot verschil ten opzichte van gradatie één is dat er niet alleen een zwelling ontstaat rondom de knie, maar ook instabiliteit vaak ter sprake is. Pijnklachten kunnen gedurende de gehele dag aanwezig zijn en de dagelijkse bezigheden zullen worden beperkt door de blessure aan de knie.

Gradatie 3

De derde gradatie is de ergste vorm van een letsel aan een kruisband en staat voor volledige afscheuring. Vaak kan je bij het ontstaan van het letsel de band horen en voelen knappen. Na het oplopen van de blessure wordt de knie vrijwel direct dik en is erg instabiel. In het ergste geval is er zelfs kans op meniscusschade en letsel aan andere banden rondom de knie. Een operatie bij deze gradatie van de blessure is niet te voorkomen omdat de banden opnieuw vastgemaakt moeten worden.

Behandeling van een kruisbandblessure

Bij de eerste en tweede graad van het letsel is het vaak voldoende om de knie rust te geven in combinatie met het uitvoeren van oefeningen zonder de pijnklachten te verergeren. Indien u zelf niet weet wat voor soort oefeningen u moet doen is het mogelijk om een fysiotherapeut te raadplegen. Om de knie extra ondersteuning te bieden is het mogelijk om een kniebrace te gebruiken voor zowel het dagelijkse leven als tijdens het uitvoeren van oefeningen en eventueel in een later stadium sporten. Om extra stabiliteit aan de knie te bieden is de Genumedi E+Motion kniebrace een uitstekende brace. Door de luxe materialen is de kniebrace zeer comfortabel. De brace biedt extra stabiliteit aan de knie door middel van de geïntegreerde baleinen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Een andere goed geschikte brace voor de instabiliteit bij de eerste twee gradaties is de Bauerfeind Genutrain Kniebrace. De kniebandage bestaat uit een anatomisch gevormd breiwerk, een ringvormige visco-elastische pelotte en zijdelingse kunststof baleinen met flexibele buigzones en biedt hiermee extra ondersteuning en stabiliteit aan de knie. Verder is de brace gemaakt van extreem zacht en ademend materiaal voor een hoog comfort.

Bij een kniebandblessure die behoort tot de derde gradatie wordt vaak aangeraden een operatie te ondergaan waarbij een “nieuwe” kruisband wordt geplaatst. Het is niet perse noodzakelijk om een operatie te ondergaan omdat bij sommige mensen de klachten alleen optreden bij intensief gebruik van de knie zoals tijdens het sporten of andere actieve bezigheden. Indien u wel kiest voor een operatie wordt de knie daarna in een speciale brace gezet waarbij hij niet kan buigen gedurende een bepaalde periode. In samenwerking met een fysiotherapeut en het ziekenhuis wordt vervolgens het herstelproces van de knie verzorgd.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »