• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Kyfose/Verkromming bovenrug

1
Kyfose is een verkromming van de bovenrug waarbij het hoofd en de schouders verder naar voor gaan staan. Hierdoor wordt het ook wel een bolle rug genoemd. In ernstige gevallen is er zelfs een bochel zichtbaar, dit wordt ook wel hyperkyfose genoemd.
Lees meer
Sorteren op:

Kyfose/Verkromming van de rug

Bij kyfose is er sprake van een verkromming in de rug en wordt daarom ook wel een bolle rug genoemd. In ernstige gevallen, ook wel hyperkyfose genoemd, is er zelfs een bochel zichtbaar aan de bovenkant van de rug. Normaalgesproken is de wervelkolom gevormd in een lichte s-vorm. Hierbij is de nek hol, de bovenrug heeft een kleine bolling en de onderrug is weer hol. Bij kyfose is deze lichte s-vorming van de wervelkolom aangetast. Vaak verandert de houding van het lichaam door de kromming in de bovenrug. Hierbij zullen de schouders en het hoofd verder naar voren toe komen te staan.

Oorzaken kyfose

Een sterkere vorm van kyfose is vaak te herleiden aan een slechte lichaamshouding, een verandering in de tussenwervelschijven of aan de ziekte van Bechterew. Onder een verandering van de tussenwervelschijven wordt dan voornamelijk gesproken over infecties of beschadigingen. Andere oorzaken van een kyfose zijn:

- Aangeboren
- Osteoporose (botontkalking)
- Groeistoornis
- Slijtage van de wervelkolom
- Spierzwakte
- Zenuw- en/of spieraandoeningen

Symptomen kyfose

Een kyfose, of verkromming van de rug, is goed te herkennen aan de houding van een persoon. Het hoofd en de schouders staan niet recht in lijn met de rug maar zijn meer naar voren toe getrokken waardoor er een bolling in de bovenrug ontstaat. Vooral tijdens het naar voren buigen is de aandoening goed te zien. In plaats van een normale bolling in de rul ontstaat er vaak een soort knik in de bovenrug.

Bij een kyfose worden niet altijd pijnklachten ervaren. Indien er wel pijnklachten ervaren worden zijn dit de meest voorkomende:

- Nekpijn
- Rugpijn
- Schouderklachten
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Evenwichtsproblemen

Vaak wordt het dagelijks leven ook belemmerd door de klachten die ervaren worden bij een kromming in de bovenrug. In ernstige gevallen bij een hyperkyfose is het ook mogelijk dat er ademhalingsproblemen worden ervaren.

Behandeling kyfose

Het behandelen van een kyfose kan erg verschillend zijn, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Indien er geen pijnklachten ervaren worden is het niet noodzakelijk om de aandoening te behandelen. Echter wordt wel aangeraden om een rugbrace of houdingcorrector te dragen om verdere krommingen tegen te gaan en pijnklachten te voorkomen. De Reh4Medic Rugbrace is een uitstekende rugbrace om een verkeerde lichaamshouding te corrigeren. Deze postuur corrector dwingt je om de juiste houding aan te nemen waardoor je rugspieren de nodige rust krijgen. De comfortabel zittende rugbrace heeft als extra voordeel dat hij onzichtbaar is onder uw kleding en dat je er zelfverzekerder uitziet. Verder is de rugbrace geschikt voor volwassenen en kinderen.

Indien er een sterkere vorm van kyfose aanwezig is, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts/dokter om te bepalen of er ingrijpendere behandelingen nodig zijn om de aandoening te verhelpen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »