• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Zweepslag (kuitspier scheuring)

2
Bij een zweepslag ontstaat er een (gedeeltelijke) scheur in het weefsel van de spier. Een spierverrekking in de kuit kent drie verschillende gradaties. De blessure komt het vaakste voor bij sporters die plotselinge krachtsinspanningen leveren.
Lees meer
Sorteren op:
Sale

Kuitspier scheuring/zweepslag

Bij een zweepslag ontstaat er een (gedeeltelijke) scheur in het weefsel van de spier. De spierblessure komt veel voor bij sporters waarbij een plotselinge zeer krachtige aanspanning van de spier voorkomt, zoals voetballers, tennissers, volleyballers, hardlopers en dergelijke.

Een veel voorkomend kenmerk van een zweepslag is een acute pijn in de kuit, ontstaan tijdens het sporten. Het aanspannen van de spier is vrijwel onmogelijk. Naast de pijn treedt er vaak ook een zwelling en blauwe plek op omdat de onderhuidse bloedvaten vaak ook beschadigd zijn.

Een spierverrekking in de kuit kent drie verschillende gradaties.

1e graads

Er is sprake van een verrekking in de kuit waarbij een klein aantal spiervezels verrekt zijn. Bij de verrekking is er sprake van lichte pijn met af en toe een zwelling op de plaats van de verrekking. Er is geen sprake van krachtsverlies van de spier.

2e graads

Er is sprake van een verrekking waarbij in de kuit waarbij een gedeeltelijke scheuring van de spiervezels heeft plaatsgevonden. Bij de scheuring is er sprake van een gedurende pijn met een zwelling en af en toe een bloeduitstorting op de plaats van de scheuring. Bij een scheuring hoort krachtsverlies en bewegingsbeperktheid van de spier.

3e graads

Er is sprake van een scheuring in de kuit waarbij de spiervezels volledig zijn afgescheurd. Meestal bevindt de scheur zich tussen de overgang van de spier naar de pees. Bij een afgescheurde spier is er sprake van veel pijn, een zwelling en een bloeduitstorting. Het is niet mogelijk om de spier aan te spannen.

Oorzaken kuitspier scheuring/zweepslag

De blessure komt het vaakste voor bij sporters die plotselinge krachtsinspanningen moeten leveren, zoals sprinten, springen enzovoort. Vaak voelt het alsof er een trap of een slag met een zweep tegen het kuitbeen wordt gegeven. Mogelijke oorzaken voor een zweepslag zijn:

- Plotselinge hevige krachtsinspanning
- Langdurige overbelasting
- Te hoge belasting van koude spieren
- Te hoge belasting van korte spieren

Behandeling en herstel

Het is belangrijk om na het oplopen van een spierscheuring/zweepslag in de kuit de spier binnen 24 uur meerdere malen te koelen met een ice-pack of ijs in een doek. Om een zwelling tegen te gaan is het verstandig om het been omhoog te leggen. Hiervoor kan ook een drukverband of kuitbandage aangelegd worden. Verder is het belangrijk om de spier zoveel mogelijk rust te geven om het herstelproces te bevorderen. Om het herstelproces te bevorderen wordt het gebruik van een kuitbrace of kuitbandage aangeraden om de spier te ontlasten en te ondersteunen waar nodig. De Reh4Sport kuitbrace is de optimale brace om te herstellen van een zweepslag of in de kuitspier. De kuitbrace biedt stevige ondersteuning dankzij de stevige neoprene bandage en drie verstelbare straps. Deze twee eigenschappen zorgen voor een optimale ondersteuning en doorbloeding.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »