• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Shin splints

2
Shin splints is een term gebruikt voor verschillende irritaties aan het scheenbeen. Lees hier alles over de oorzaken, het herstel & hulpmiddelen.
Lees meer
Sorteren op:
Sale
Sale
49,95 44,95
Op voorraad

Shin splints

Shin splints is een term die wordt gebruikt voor verschillende irritaties aan het scheenbeen. Andere benamingen voor deze blessure zijn springschenen, beenvlies ontsteking, tibiaal posterior syndroom en mediale tibiale stress stoornis (MTSS). De blessure komt veel voor bij sporten waarin rennen, springen en andere hoge belastingen op het scheenbeen veel voorkomen, zoals hardlopen, voetbal, basketbal, volleybal en dergelijke sporten. Ook bij bergwandelaars komt de blessure vaak voor door de druk die er ontstaat op het scheenbeen tijdens het omhoog lopen en afdalen.

Shin splints kan herkent worden aan een zeurende of stekende pijn in de scheenbenen, meestal enkele centimeters boven de enkel en aan de binnenkant van het been.

Er zijn drie verschillende vormen van shin splints:

  • Irritatie van de achterste scheenbeenspier, ontstaat voornamelijk door overbelasting en uit zich met pijn aan de binnenkant van het scheenbeen;
  • Irritatie van de voorste scheenbeenspier, uit zich in de vorm van een beenvlies ontsteking;
  • Stressfractuur, ontstaat door overbelasting op het scheenbeen die kleine scheurtjes in het scheenbeenbot maken.

Oorzaken van shin splints

Shin splints ontstaat voornamelijk uit overbelasting van de scheenbeenspieren. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende oorzaken voor shin splints.

  • Slechte schoenen;
  • Asymmetrische lichaamsdelen zoals beenlengte en afwijking van de voetstand;
  • Intensief sporten;
  • Bergwandelen;
  • Afwijkend looppatroon (overpronatie / onderpronatie);
  • Overgewicht.

Behandeling en herstel

Het belangrijkste bij het herstellen van shin splints is het nemen van rust en het doseren van de belasting. Voornamelijk wanneer de klachten beginnen is het de noodzaak om direct te stoppen met de activiteiten die de klachten verergeren of deze activiteiten te verminderen zodat de blessure niet heviger wordt. Naast het nemen van rust en de belasting te doseren zijn er andere mogelijkheden om de klachten te voorkomen en verminderen. 

  • Trainen van de scheenbeenspieren zodat ze de schokken beter op kunnen vangen;
  • Dragen van goed schoeisel met de juiste schokdemping;
  • Dragen van zolen met ondersteuning en extra schokdemping;
  • Dragen van compressiekousen/steunkousen, dit werkt voornamelijk preventief.

Inlegzolen en compressiekousen tegen shin splints

Inlegzolen

Shin splints kan ontstaan door het naar binnen zakken van de voeten tijdens het lopen. Hierdoor ontstaat er meer spanning op de scheenbeenspieren. Deze extra spanning op de spieren zorgen ook voor overbelasting van de aanhechtingen aan het scheenbeen waardoor shins splints ontstaan. Indien er sprake is van overpronatie is het belangrijk om corrigerende steunzolen in de schoenen te dragen. De Spenco Total Support Max steunzolen zijn een van de beste zolen tegen shin splints. De sterke voetboogondersteuning & uitvoerige schokdemping helpen de oorzaak aan te pakken en absorberen een deel van de schokken op het lichaam.

Compressiekousen/steunkousen

Het dragen van compressiekousen of compressietubes zorgt er voor dat tijdens het wandelen of sporten de spieren rondom het onderbeen minder trillen waardoor irritaties worden verminderd. Dit kan een direct positief effect heb op de klachten die worden ervaren tijdens een lange wandeling of het sporten. De Herzog compressiekousen & CEP The Run compressiekousen zijn bewezen en geprezen oplossingen voor shin splints. Als volledige kousen niet gewenst zijn door bijvoorbeeld clubkleding of eigen wandelsokken is het ook mogelijk om compressietubes / calf sleeves te dragen zonder het voetgedeelte. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »