• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Knie anatomie

Het kniegewricht is de verbindingen tussen het onderbeen en het bovenbeen bestaande uit de onderzijde van het bovenbeen, het scheenbeenbot en de knieschijf. Het kuitbeen is geen onderdeel van het kniegewricht maar is wel een belangrijk punt voor de aanhechtingen van de buitenste knieband en de spieren. Het kniegewricht bestaat eigenlijk uit twee verschillende gewrichten. Zo vormen het bovenbeen en het scheenbeen een apart gedeelte van het gewricht, maar ook de knieschijf en het bovenbeen vormen een gedeelte van het kniegewricht. Dit samen vormt het scharniergewricht van de knie waardoor hij kan buigen en strekken en in drie verschillende richtingen kan bewegen.

Rondom het kniegewricht is het gewrichtskapsel met aan de binnenkant het slijmvlies. Verder lopen er een vier stuk banden om die knie om stabilisatie te garanderen. De binnenste knieband loopt van het bovenbeen naar het scheenbeen. De buitenband loopt langs het gewrichtskapsel en is verbonden aan het bovenbeen en het kuitbeen. Deze twee banden geven stabiliteit aan de knie bij zijwaartse bewegingen. Binnen in de knie liggen nog de voorste en achterste kruisbanden die het bovenbeen met het scheenbeen verbinden en ervoor zorgen dat het onderbeen niet kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen.

Verder bevinden er zich verschillende spiergroepen rondom de knie waardoor het mogelijk is het kniegewricht te bewegen. De hamstrings zijn de buigers van de knie, terwijl de quadriceps er juist voor zorgen dat je het been kan strekken. Het slijmbeurs in de gewrichtskapsel zorgt ervoor dat de spieren en het gewricht makkelijker kan bewegen. Het slijmbeurs dient voor het beschermen van de spieren zodat deze niet beschadigen met wrijving over de harde botstukken.

Blessures aan de knie

De knie is een zeer gevoelig gewricht voor het oplopen van blessures. Dit komt omdat deze vaak belast wordt tijdens het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, maar ook een hoge belasting op zich krijgt tijdens het beoefenen van veel verschillende sporten, zoals fitness, voetbal, volleybal, tennis, hardlopen en veel meer. Het maken van een verkeerde beweging of een misstap waardoor de knie een foute beweging maakt is vaak moeilijk te voorkomen en snel gebeurd. Veel voorkomende knie blessures zijn:

- Kruisbandblessure
- Jumpersknie
- Lopersknie
- Meniscusproblemen
- Osgood Schlatter
- Overstrekte knie
- Peesontsteking
- Patellaluxatie/Patellasubluxatie
- Artrose
- Overbelasting

Indien u pijnklachten aan de knie ervaart kunt u de bovenstaande artikelen lezen om te kijken van welke blessure er sprake is. Indien u extra hulp nodig heeft staat ons team altijd klaar om advies te geven!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »