• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Overbelasting

1
Een overbelasting van de enkel wordt ook wel gezien als een ontsteking in de pezen die rondom de enkel liggen en ontstaat vaak door langdurige of veel herhaalde bewegingen die een hoge belasting leggen op de pees.
Lees meer
Sorteren op:

Overbelaste enkel

Een overbelasting van de enkel wordt ook wel gezien als een ontsteking in de pezen die rondom de enkel liggen en ontstaat vaak door langdurige of veel herhaalde bewegingen die een hoge belasting leggen op de pees. Dit is veel voorkomend bij mensen die veel wandelen, hardlopen of bij een aantal sportactiviteiten als fitness, voetbal, volleybal en meer. Vaak gaat dit gecombineerd met het dragen van slecht schoeisel, een verkeerde voetstand, overgewicht of een slechte opbouw van de training. De overbelasting van de pezen leidt vervolgens tot weefselschade aan de pezen waardoor pijn en zwellingen ontstaan aan de buiten-/zijkant van de enkel. Deze pijnklachten komen vaak voor tijdens het belasten van de enkel.

Oorzaken overbelaste enkel

Een overbelasting in de enkel komt vaak voor wanneer de pezen aan de achterkant van de enkel te veel belast worden en er hierdoor een ontsteking ontstaat. Veel voorkomende oorzaken van een ontsteking in deze pezen zijn:

- Dragen van verkeerd schoeisel
- Langdurige activiteiten met hoge belasting op de enkel
- Activiteiten met hoge herhaling en belasting op de enkel
- Lopen op onevenredige ondergrond
- Foute stand van de voeten
- Overgewicht

Herstel overbelaste enkel

Het behandelen van een overbelaste enkel kan op verschillende manier gedaan worden. Belangrijk is dat de enkel en de pezen rondom de enkel in eerste instantie voldoende rust krijgen om te kunnen herstellen. Wanneer het probleem ligt bij een foute stand van de voeten of het dragen van verkeerd schoeisel in combinatie met langdurige activiteiten zoals hardlopen of wandelen kunnen inlegzolen of hielkussens gebruikt worden om de pezen in de enkel te ontlasten.

Een andere mogelijk om de enkel te ontlasten is het gebruiken van een brace die extra ondersteuning geeft. Een van de beste braces voor optimale ondersteuning en een hoog draagcomfort is de Medi Levamed Enkelbrace  of de sportuitvoering van deze brace, de Medi Levamed E+Motion Enkelbrace.

Het is belangrijk om de voet wel te blijven gebruiken binnen de pijngrenzen om stijfheid van de enkel en de pezen te voorkomen. Hierbij kunt u zelf oefeningen doen of fysiotherapie nemen om de belasting en stabiliteit van de enkel op te bouwen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »