• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Achillespees

Wat is de achillespees?

De achillespees is de sterkste en grootste pees in het lichaam van de mens. De functie van de pees is het overbrengen van krachten van de kuitspieren naar het hielbeen hierdoor kun je tijdens het hardlopen of springen krachtig afzetten. 

Achillespees blessures

Bij wie komen achillespees blessures voor?

Mensen tussen de 30 en 60 jaar lopen het meeste risico op een achillespees blessure. De sporten waarbij een achillespees blessure het meeste voorkomen zijn hardlopen en badminton. Om en nabij 8% van de recreatieve hardlopers heeft last van of heeft wel is te maken gehad met een achillespees blessure. Maar bij alle sporten waarbij veel wordt gerend en gesprongen loop je een verhoogd risico op een achillespees blessure. Zo is het bij voetballers één van de langstdurende blessures. 

Achillespees blessures komen echter niet alleen bij sporters voor, ongeveer 30% van de mensen met achillespees problemen doen niet aan sport. De oorzaak van deze blessure hoeft dus niet altijd een sport te zijn, het kan bijvoorbeeld ook ontstaan tijdens een wandeling. 

Soorten achillespees blessures en hoe ontstaan ze?

De achillespees kan reageren op te hoge belasting of een plotseling hoeveelheid van belasting. Dit kan voorkomen wanneer je plotseling veel en intensief gaat trainen zonder dit op de juiste manier te hebben opgebouwd. Een ongelukkige en onschuldige verkeerde stap kan de oorzaak zijn van een (af) gescheurde achillespees. 

Achillespeesruptuur

De ergste achillespees blessure is de achillespeesruptuur hierbij scheurt de pees gedeeltelijk of volledig. Een achillespeesruptuur heeft grote gevolgen voor de enkel en de voet. De blessure komt het meeste voor bij verzwakte pezen op latere leeftijd en bij zware belasting tijdens het sporten. 

Achillespees blessure / achillespeesontsteking

Door een groot aantal mensen wordt een achillespees blessure vaak een achillespeesontsteking genoemd. Hierdoor wordt vaak gedacht dat er echt sprake is van een ontsteking die de klachten veroorzaakt, dit is niet het geval. Hoewel er in het begin van de blessure tijdelijk symptomen kunnen zijn van een ontsteking worden de klachten veroorzaakt door kwaliteitsverlies van de achillespees. 

Overbelaste achillespees

Een overbelaste achillespees kan vervelende pijn veroorzaken aan de pees tussen de kuitspier en het hielbeen. Er zijn veel verschillende oorzaken voor een overbelaste achillespees maar de meest voorkomende oorzaken zijn intensief sporten in combinatie met een matige kuitconditie, een verkeerde voetstand en te korte kuitspieren.

Symptomen van een achillespees blessure

- Bij een achillespeesruptuur ontstaat de pijn abrupt en kan je ene knap hebben gevoeld in de achillespees. Voor meer informatie lees hier verder.

Bij een achillespeesblessure ontstaat de pijn geleidelijk en kan de achillespees gezwollen zijn. Voor meer informatie lees hier verder.

Bij een overbelasting van de achillespees is de pijn gerelateerd aan belasting van de achillespees. Er kan minder gesport worden of je presteert minder tijdens het sporten. Lees hier verder voor meer informatie.

Oplossingen achillespees blessures

Ongeveer 80% van alle sporters met een achillespeesblessure herstelt tot het oorspronkelijke belastbare sportniveau. In alle gevallen raden wij aan een dokter of fysiotherapeut te bezoeken, better be safe than sorryHieronder kunt u meer lezen over welke behandeling niet effectief zijn en wat je zelf kan doen tegen een achillespeesblessure.

Niet iedere behandeling is even effectief, vaak schrijft een huisarts rust en medicatie voor en benadert de blessure als een ontsteking. De behandeling van een huisarts is hierdoor zelden effectief omdat het niet de kern van het probleem aanpakt. De rust en medicatie verlicht de acute symptomen maar zodra je weer begint met sporten neemt de pijn en stijfheid langzaam weer toe. Het innemen van ontstekingsremmers draagt amper bij aan het verhelpen van de blessure, het verminderd voornamelijk de pijn en hierdoor wordt de kans vergroot dat je de achillespees juist verder overbelast en beschadigd. Wees ook terughoudend met het gebruiken van injecties waarin corticosteroïden zitten, het is bewezen dat herhaaldelijk gebruik van deze injecties de kwaliteit van het peesweefsel aantast. 

Wat kan je zelf doen tegen een achillespees blessure?

Pas de training of belasting van de achillespees aan

Het is belangrijk om licht en pijnloos in beweging te blijven, volledig rust verzwakt de pees verder wat niet ten goede komt aan het herstel. Het is belangrijk een activiteit te kiezen waarbij je pijnloos beweegt, denk hierbij aan fietsen of zwemmen. Voer deze activiteit op lage intensiteit en korter dan dat je gewend bent. Heb je de ochtend na het bewegen last van ochtendstijfheid dan was de training te lang of te zwaar.  De pees kan afhankelijk van de ernst van de blessure maanden nodig hebben om te genezen en sterker te worden.

Oefeningen

Bij klachten minder dan 12 weken is het niet zinvol om oefeningen uit te voeren. De pees heeft in deze fase namelijk nog zijn normale structuur en hierdoor is het nog niet nodig een reactie op te wekken door middel van oefeningen.

Bij een achillespeesblessure langer dan 12 weken is het zinvol om oefeningen uit te voeren waardoor de kuitspieren sterker worden en de achillespeescellen gestimuleerd worden om meer peesvezels te gaan maken. 

Achillespees brace en inlegzolen tegen achillespeespijn

Een achillespeesbrace ontlast de achillespees door een gedeelte van de schokken te absorberen. Hierdoor is het mogelijk te bewegen zonder daarbij de achillespees verder te beschadigen, de pees heeft met gebruik van een achillespees brace de mogelijkheid om optimaal te herstellen van een blessure. 

Een van de meest voorkomende oorzaken van achillespees pijn is overpronatie. Overpronatie is een verkeerde voetstand waarbij de voeten naar binnen kantelen. Tegenwoordig zijn er veel (sport)schoenen waar geen tot nauwelijks ondersteuning in zit voor de voeten. Een oplossing hiervoor is het dragen van inlegzolen met de juiste ondersteuning, let bij het kopen van de inlegzolen ook op een extra schokdemping onder de hiel. De ideale inlegzool voor mensen met achillespees problemen beschikt over een zo goed mogelijk combinatie van ondersteuning en schokdemping. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »