• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Hallux Rigidus

2
Bij Hallux Rigidus, ook wel Hallux Limitus genoemd wanneer er beginnende klachten zijn, is er sprake van stijfheid in de grote teen doordat de gewrichten tussen de teenbotjes versleten raken. De teen kan niet meer goed afwikkelen omdat de teen moeizaam op
Lees meer
Sorteren op:

Hallux Rigidus

Bij Hallux Rigidus, ook wel Hallux Limitus genoemd wanneer er beginnende klachten zijn, is er sprake van stijfheid in de grote teen doordat de gewrichten tussen de teenbotjes versleten raken. De teen kan niet meer goed afwikkelen omdat de teen moeizaam op een neer kan bewegen. In tegenstelling tot Hallux Valgus staat de teen wel recht. In sommige gevallen treden de klachten alleen in de ochtend of na een langere periode van rust op, wanneer de teen extra stijf is. In andere gevallen zijn de klachten gedurende een groot gedeelte of zelfs de hele dag aanwezig. Dit kan problemen geven tijdens het lopen zoals pijnklachten en zwellingen rondom de teen omdat deze in een onnatuurlijke houding in de schoen zit. Hallux Rigidus is een veel voorkomende aandoening, vooral bij oudere mensen omdat de botten daar nou eenmaal verder versleten zijn dan bij jongeren.

Oorzaken Hallux Rigidus

Bij Hallux Rigidus is er in het gewricht aan de basis van de grote teen artrose ontstaan, dat wil zeggen dat het kraakbeen versleten is of zelfs helemaal weg is. Het gevolg hiervan is dat de onderliggende botten worden overbelast en beschadigd waardoor de teen moeilijker beweegbaar is. Artrose, of slijtage van het kraakbeen is dan ook de grootste oorzaak van de aandoening. Andere oorzaken van Hallux Rigidus zijn:

- Afwijkende voetstand
- Gewrichtsontstekingen
- Acute blessure aan de grote teen waardoor het kraakbeen is beschadigd
- Te gespannen pezen rondom de grote teen

Klachten en symptomen

De blessure Hallux Rigidus hoeft niet perse klachten met zich mee te brengen. Het is zelfs mogelijk dat er in een gevorderd stadium van de aandoening geen klachten ondervonden worden. Wanneer er wel pijnklachten ervaren worden bestaan deze vaak uit pijn en stijfheid in de grote teen tijdens het lopen. Verder kan er een bult ontstaan aan de bovenkant van de teen door bot aangroei in het gewricht. Dit kan ook voor drukpijn zorgen aan de bovenkant van de voet en bij het dragen van schoenen. De meest voorkomende klacht is de stijfheid van de grote teen in de ochtend of na een langere periode van rust, ook wel de opstartproblemen genoemd.

Behandeling Hallux Rigidus

De meest voor de hand liggende behandeling voor Hallux Rigidus is het aanpassen van het schoeisel, en dan voornamelijk de steunzolen die in de schoenen zit. Door het gebruik van stijvere zolen, of een zool die ervoor zorgt dat de tenen zich tijdens het lopen minder hoeven af te wikkelen kunnen klachten worden verlicht. Ook het gebruik van medicijnen kan de pijn, zwellingen en roodheid rondom de grote teen verminderen.

Indien het gebruik van deze hulpmiddelen de pijnklachten niet verminderen en de stijfheid in de grote teen niet wegnemen is een operatieve behandeling de enige oplossing om de blessure te verhelpen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »