• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Overbelasting

2
Aspecifieke rugpijn is een andere benaming voor overbelasting van de rugspieren, gewrichten en ligamenten. De klachten kunnen ontstaan door een plotselinge verkeerde beweging of langdurige belasting op de rug.
Lees meer
Sorteren op:

Overbelasting rug

Overbelasting in de rug wordt ook wel een aspecifieke rugpijn genoemd. Hierbij zijn de spieren, gewrichten of ligamenten in de rug overbelast waardoor klachten ontstaan. Vaak is er hierbij geen sprake van een ernstige oorzaak. Het is mogelijk dat de blessure plotseling ontstaat na het maken van een verkeerde draai of beweging, maar de klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan door een te hoge belasting op de rug. De pijnklachten kunnen stekend en zeurend zijn waarbij het in sommige gevallen erg lastig is om de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Vooral het bewegen van de rug, maar ook stil zitten, staan of liggen kunnen een hevige pijn geven. Vaak gaat de blessure na periodes van rust en ontlasting vanzelf weer over.

Oorzaken

Pijnklachten bij overbelasting van de rug komen vaak voor in de onderrug en worden meestal veroorzaakt door het maken van een verkeerde beweging of het te zwaar tillen. Ook het langdurig inspannen van de rug tijdens bijvoorbeeld het sporten of werken kan overbelasting veroorzaken. Andere oorzaken voor een overbelasting van de rug zijn:

- Slechte lichamelijke conditie
- Langdurig autorijden
- Zwangerschap
- Overgewicht
- Ouderdom
- Langdurig in een verkeerde houding zitten
- Plotselinge verkeerde draai- of buigbeweging maken

Symptomen en klachten

De klachten bij een overbelasting van de rug kunnen erg variëren en zijn zeer afhankelijk van de ernst van de overbelasting. Sommige mensen ervaren alleen lichtelijke opstartpijn en klachten wanneer ze intensief bezig zijn met een grote belasting op de rug, andere kunnen niet tot slecht bewegen en hebben moeite met uit bed komen en opstaan uit een stoel omdat de rugklachten te hevig zijn. Het is mogelijk dat de klachten vanuit de rug uitstralen naar de benen of billen. Andere klachten bij een overbelaste rug zijn:

- Verzwakking van de spieren
- Zwelling in de rug
- Bewegingsbeperking
- Stijfheid

Behandeling

De meeste mensen die klachten ervaren van een overbelasting in de rugspieren, -gewrichten of ligamenten hebben geen dringende behandeling nodig. Vaak verminderen de klachten binnen enkele dagen en is het binnen enkele weken helemaal genezen. Indien een overbelasting in de rug vaker voorkomt door het uitvoeren van intensieve werkzaamheden of activiteiten en sporten kan een rugbrace de optimale oplossing zijn om pijnklachten te voorkomen of verminderen wanneer al aanwezig. De Lumbamed Plus is een effectieve rugbrace dat gebruik maakt van een masserend kussen in de onderrug om directe ontlasting te verschaffen. De rugbrace is zeer geschikt om de onderrug maximaal te stabiliseren waarbij pijn in de lumbale regio en bij het heiligbeen wordt verminderd. De hoge mate van flexibiliteit zorgt voor een goede ondersteuning bij alle soorten activiteiten zonder hierbij de bewegingsvrijheid te belemmeren. Een andere goede brace tegen pijnklachten in de rug is de Reh4Classic rugbrace met baleinen. De brace bied maximale ondersteuning en bescherming aan de onderrug zonder daarbij de beweeglijkheid te beperken.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »