• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Hernia

2
Een hernia ontstaat door een uitstulping in de kern van een tussenwerverschijf waardoor er pijnklachten ontstaan. Deze pijnklachten kunnen door een beknelling van een zenuw ook uitstralen naar andere lichaamsdelen.
Lees meer
Sorteren op:

Hernia

De rug is opgebouwd uit botten die ook wel wervels genoemd worden. Tussen deze wervels liggen de zogenoemde tussenwervelschijven die gemaakt zijn van een zachte kern waardoor de rug beweegbaar is. Deze zachte kern in de tussenwervelschijf wordt ook wel nucleus polposus genoemd. Daarom wordt een hernia in de medische wereld vaak ook wel een hernia nuclei pulposi (HNP) genoemd. Een hernia ontstaat door een uitstulping in de kern van een tussenwerverschijf waardoor er pijnklachten ontstaan. Deze pijnklachten kunnen door een beknelling van een zenuw ook uitstralen naar andere lichaamsdelen.

Oorzaken van een hernia

Een hernia is een veel voorkomend probleem bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. Vaak zijn de hernia’s een gevolg van een aangeboren zwakte in de tussenwervelschijven. Met deze reden komt een hernia in sommige families dan ook vaker voor dan in andere. Dit is echter niet de enige reden waardoor een hernia kan ontstaan. Het is ook mogelijk om de klachten van een hernia te ervaren bij een langdurige, zware of foutieve belasting van de rug. Denk hierbij aan langdurig in een gebogen houding zitten, of het verkeerd optillen van zware voorwerpen tijdens het werk. Ook een gebrek aan lichaamsbeweging, een slechte spierconditie en overgewicht kunnen een slechte druk geven op de tussenwervelschijven. Andere risicofactoren zijn een slechte leefstijl zoals roken en/of een slechte voeding en artrose in de rug kunnen schade aanbrengen aan de tussenwervelschijven waardoor een hernia kan ontstaan.

De symptomen van een hernia

Pijnklachten bij een hernia worden veroorzaakt door een beknelling of irritatie van een zenuw. De ernst van de klachten kunnen per dag verschillend zijn. Zo zijn de klachten de ene dag milt, en de andere dag erg sterk en stekend. Vaak hebben de klachten van een hernia een enorme impact op het dagelijkse leven. De klachten horend bij een hernia worden voornamelijk ervaren in de onderrug en kunnen uitstralen naar de benen, liezen en billen. De houding kan de pijnklachten verergeren of verminderen, zo zullen de klachten tijdens het staan en liggen met een rechte rug minder zijn dan tijdens het zitten met een gebogen rug. Indien de hernia in de nek/bovenrug zit worden dezelfde klachten ervaren alleen dan in de armen, schouders en soms zelfs handen in plaats van de benen.

Naast pijnklachten is het ook mogelijk dat een hernia andere klachten veroorzaakt zoals minder gevoel in de spieren met als uiterste klacht zelfs dat deze tijdelijk verlamd kunnen raken. Verder kunnen de benen of armen, afhankelijk van waar de hernia zich voordoet, branderig en minder sterk aanvoelen dan eerst. De meest bekende symptomen bij een (beginnende) hernia zijn:

- Rugpijn variërend van milde tot hevige klachten
- Uitstralende pijn naar been/bil of arm/hand afhankelijk van waar de hernia zich bevindt
- Verminderde reflexen van de spieren
- Belemmering van de bewegelijkheid

Behandeling

Een hernia is vaak te herstellen zonder operatie. Vaak duurt het herstelproces 8 tot 12 weken. De genezing van een hernia zit in het blijven bewegen, zeker in de beginfase van de blessure. Vaak kunnen of willen mensen niet uit bed omdat te pijn te hevig is, echter is dit alleen maar slecht voor het herstel van een hernia. Het wordt afgeraden om zwaar te tillen of vaak te bukken om de tussenwervelschijf zoveel mogelijk rust te geven. Ook het dragen van een rugbrace kan helpen om de pijnklachten van een hernia te verminderen. Door de extra ondersteuning aan de onderrug en maximale bescherming die de brace biedt zonder de bewegingsvrijheid te beperken wordt de tussenwervelschijf ontlast. Een van de beste braces binnen Europa tegen het bestrijden van de klachten horend bij een hernia is de Reh4Classic rugbrace met baleinen. De rugbrace is geclassificeerd met het beschermingsniveau 3 en geeft de maximale ondersteuning en bescherming aan de midden- en onderrug door de geïntegreerde baleinen. Een andere goede brace is de Reh4Mat Niergordel/Rugbrace. Door de innovatieve anatomische vormgeving wordt er een goede ondersteuning geboden aan de midden- en onderrug terwijl en geprofiteerd kan worden van een uitermate hoog comfort.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »