• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Gescheurde/verrekte enkelbanden

2
Rondom het enkelgewricht lopen pezen, banden en spieren die zorgen voor de stabiliteit en beweeglijkheid van de enkel. Wanneer er sprake is van een gescheurde of verrekte enkelband is er een van deze banden, met een mogelijkheid tot meerdere weefsels, ges
Lees meer
Sorteren op:

Gescheurde/verrekte enkelband

Rondom het enkelgewricht lopen pezen, banden en spieren die zorgen voor de stabiliteit en beweeglijkheid van de enkel. Wanneer er sprake is van een gescheurde of verrekte enkelband is er een van deze banden, met een mogelijkheid tot meerdere weefsels, gescheurd of verrekt. Vaak ontstaat deze blessure door het verdraaien van de voet, ook wel het door de enkel gaan genoemd. Hoe erg de blessure is verschilt per situatie maar kan in 3 verschillende gradaties voorkomen.

1e graads

Er is sprake van een verrekking in de enkel waarbij een klein aantal spiervezels verrekt zijn. Bij de verrekking is er sprake van lichte pijn met af en toe een zwelling op de plaats van de verrekking. Er is geen sprake van krachtsverlies van de spier.

2e graads

Er is sprake van een verrekking waarbij in de enkel waarbij een gedeeltelijke scheuring van de band en andere weefsels heeft plaatsgevonden. Bij de scheuring is er sprake van een gedurende pijn met een zwelling en af en toe een bloeduitstorting op de plaats van de scheuring. Bij een scheuring hoort krachtsverlies en bewegingsbeperktheid van de spier.

3e graads

Er is sprake van een scheuring in de enkel waarbij de band volledig is afgescheurd met een mogelijkheid dat andere weefsels ook zwaar beschadigd zijn. Bij deze blessure is er sprake van veel pijn, een zwelling en een bloeduitstorting. Het is niet mogelijk om de enkel te gebruiken.

Oorzaken gescheurde/verrekte enkelband

Een gescheurde of verrekte enkelband ontstaat eigenlijk altijd op een acute manier, denk hierbij aan een misstap waarbij de enkel dubbel klapt of de verkeerde kant op draait, of een val waarbij de enkel een extreme kanteling ondergaat. Hierdoor is deze blessure ook veel voorkomend bij sporten zoals voetbal, hockey, basketbal en dergelijke.

Behandeling gescheurde/verrekte enkelband

In eerste instantie is het belangrijk om de aangedane enkel direct na het oplopen van de blessure te koelen met ijs en zoveel mogelijk om hoog te zitten met het been om zwellingen en bloeduitstortingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Verder wordt het aangeraden om per direct een brace te gebruiken om de enkel extra te ondersteunen zodat het herstelproces wordt bevorderd. Een van de beste braces tegen een verrekte of ingescheurde enkelband is de Bauerfeind MalleoTrain S.

Wanneer er ernstig letsel is opgelopen is vaak een bezoek aan het ziekenhuis nodig en wordt daar gekozen of er met een brace voldoende ondersteuning kan worden geboden aan de enkel om te genezen. Een brace met maximale ondersteuning aan de enkels is de Reh4Mat enkelbrace.

Oefeningen voor thuis

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een brace kunnen er een aantal oefeningen worden uitgevoerd mits deze geen extra pijnklachten met zich mee brengen, vaak kan dit pas na een aantal dagen/weken. Naast het gewoon proberen te lopen kunnen er zowel zittende als staande oefeningen wordt gedaan. Het is aangeraden om de oefeningen langzaam op te bouwen en te stoppen wanneer de pijn terug komt of verergerd. 

Zittende oefeningen:

- Draai rondjes met de aangedane enkel in beide richtingen zonder het onderbeen mee te bewegen.
- Beweeg de voet/tenen van de aangedane enkel van boven naar beneden

Staande oefeningen:

- Op één been staan om de stabiliteit van de enkel langzaam aan weer te verbeteren. Begin met het goede been en daarna het aangedane been. In het begin kan er gebruik gemaakt worden van ondersteuning aan bijvoorbeeld een stoel of muur.
- Ga met de benen in de spreidstand staan waarbij de voeten ongeveer op schouderbreedte staan. Buig langzaam door de knieën tot het diepste punt bereikt wordt waarbij de bil boven de enkels blijft.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »