• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Wat is de enkel?

De enkel is een zeer complex gewricht dat zich bevindt aan de onderkant van je onderbeen en is de verbinding tussen het been en de voet. De enkel bestaat uit twee gewrichten, het bovenste spronggewricht en het onderste spronggewricht. Verder zijn er veel banden aanwezig rondom de enkel die zorgen voor de stabiliteit van het gewricht en spieren die er op hun beurt weer voor zorgen dat de enkel bewogen kan worden en ondersteunen bij de stabiliteit van de voet.

Het bovenste spronggewricht bevindt zich aan de onderkant van het onderbeen en bestaat uit het scheenbeen (tibia), kuitbeen (fibula) en het spronggewricht (talus) en wordt voornamelijk gebruikt wanneer de voet omhoog of omlaag beweegt, bijvoorbeeld tijdens het lopen.

Het onderste spronggewricht bestaat uit het hielbeen (calcaneus), het sprongbeen en de voetwortelbeentjes en wordt voornamelijk gebruikt bij het zijwaarts kantellen of het draaien van je voet.

Veelvoorkomende enkelblessures

Omdat de enkel een zeer complex en veel gebruikt gewricht is in het menselijk lichaam kunnen enkelblessures vaak heel vervelend zijn. Veel voorkomende enkelblessures zijn:

- Gescheurde enkelbanden
- Gebroken enkel
- Instabiele enkels
- Gekneusde enkel
- Kapsel beschadiging
- Overbelasting

Voor meer informatie kunt u op de blessure die voor u van toepassing is klikken.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »