• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Elleboog uit de kom

0
Een elleboog uit de kom, ook wel elleboogdislocatie of elleboogluxatie genoemd, wordt gekarakteriseerd door een verplaatsing van de botten, die zich nu niet meer naast elkaar bevinden.
Lees meer
Sorteren op:
Geen producten gevonden...

Elleboog uit de kom

Een elleboog uit de kom, ook wel elleboogdislocatie of elleboogluxatie genoemd, wordt gekarakteriseerd door de scheuring van de banden en schade aan andere weefsels die rondom het ellebooggewricht liggen. Bij een elleboogdislocatie is er een verplaatsing opgetreden van de botten, die zich nu niet meer naast elkaar bevinden. Vaak is een elleboogdislocatie een zeer ernstig letsel waarbij snel medische hulp vereist is omdat in sommige gevallen bloedvaten en ander weefsel letsel op kunnen lopen wat moeilijk te genezen is. Gezien er een grote kracht nodig is om de elleboog uit de kom te laten schieten is er vaak ook letsel aan andere weefsels. Hierbij kan er schade zijn opgelopen aan de pols, voorarm, de banden, spieren, het kraakbeen of zelfs de zenuwen.

Oorzaken van een elleboogluxatie

Vaak wordt een elleboogluxatie veroorzaakt door trauma’s waarbij de verschillende botten die het ellebooggewricht vormen uit elkaar geduwd worden. Meestal komen deze blessures voor bij contactsporten zoals rugby of voetbal, maar het is ook mogelijk dat de blessure voorkomt na een val van een hoogte of op een hoge snelheid.

Er zijn een aantal verschillende factoren waardoor de dislocatie van de elleboog sneller voor kan komen. De meest voorkomende factoren zijn:

- Blessuregeschiedenis van de elleboog
- Verkeerde revalidatie na eerdere elleboogdislocatie
- Verkeerde trainingstechnieken
- Zwakte van het ellebooggewricht
- Elleboog instabiliteit
- Contactsporten met een hoog risico op elleboogblessures

Symptomen

Personen waarbij de elleboog uit de kom is geschoten ervaren meestal een intense pijn in de elleboog wanneer het trauma heeft plaatsgevonden. Deze klachten zijn zo erg dat doorgaan met de activiteiten en het gebruiken van de arm zo goed als onmogelijk zijn. Het is mogelijk dat deze pijn uitstraalt naar de onderarm, hand en vingers. Naast de pijnklachten is er vaak een zwelling en zichtbare verandering van het ellebooggewricht te zien. Het buigen en strekken van de elleboog is vaak onmogelijk en er kan een blauwe plek ontstaat rondom de elleboog.

Vaak wordt er een gevoel van zwakte, pijn en stijfheid ervaren nadat de elleboog terug in de kom is gezet. Beperkingen van de beweegmogelijkheid van de elleboog blijven ook nog enige tijd aanwezig aangezien het letsel vaak ernstig is.

Behandeling van een elleboogdislocatie

In eerste instantie moet er direct medische hulp verleend worden bij het terugzetten van de elleboog in de kom. De ‘relocatie’ van het ellebooggewricht wordt in de meeste gevallen pas gedaan wanneer er is vastgesteld dat er geen verdere botbreuken zijn die eerst behandeld moeten worden. Na het terugzetten van de elleboog en het behandelen van eventueel ander letsel moet er een revalidatieprogramma gevolgd worden. Hierbij dienen verschillende mobilisatieoefeningen gedaan te worden, vaak onder toezicht van een fysiotherapeut, om de stijfheid te verminderen en kracht op te bouwen in de elleboog/arm.

Nadat de elleboog terug in de kom is gezet en er verder geen letsels zoals botbreuken aanwezig zijn is het belangrijk om de arm te ontlasten en de eerste dagen te immobiliseren. Vaak wordt hiervoor een brace aangeraden voor extra ondersteuning en om de pijnklachten te verminderen. Deze brace is ook te gebruiken tijdens het uitvoeren van de hersteloefeningen en daarna om de arm extra stabiliteit en rust te bieden voor een beter en sneller herstel.

Voor meer informatie over de geschikte brace, kunt u contact opnemen met onze product specialisten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »